Європейське срібло Аліни Комащук і збірної України

На чемпіонаті Європи з фехтування у Нові-Сад (Сербія) шаблісти, серед яких і олімпійська чемпі­онка Ріо-де Жанейро нетішинка Аліна Комащук розіграли комплекти нагород у командному турнірі.

Жіноча збірна України в складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Юлії Бакастової і Олени Вороніної стала срібним призером європейської першості.

У першому матчі українські шаблістки впевнено перемогли збірну Великобританії (45:27), потім взяли верх над командою Угорщини (45:41), у півфіналі виграли у збірної Італії (45:42), а у фіналі поступилися росіянкам 30:45. В останньо­му поєдинку О.Харлан виграла у чинної чемпіонки Європи Софії Великої з рахунком 15: 5, проте відіграти відставання Ользі не вдалося.

У матчі за "бронзу" збірна Франції обіграла команду Італії (45:44).

Нагадаємо, що українські шаблістки вперше з листопада 2016 року піднялися на п'єдестал пошани командного турніру. Останній раз їм це вдавалося на етапі Кубка світу в Орлеані у пост-олімпійському сезоні.

Там же кількома днями раніше українські шаблістки виступили у особистому заліку.

Найближчою до п’єдесталу пошани була нетішинка Аліна Комащук. Вона вперше зуміла пробитися у 1/4 фіналу на континентальній першості. Комащук впевнено увірвалася до вісімки найсильніших, по черзі вигравши у німкені Леї Крюгер (15: 8), польки Анжеліки Ватора (15: 6), а також Ірен Веккі (15: 7) з Італії. На стадії 1/4 турнірній таблиці українка поступилася другому номеру посіву Сесіль Берді (8:15) з Франції та стала восьмою в підсумковому заліку.

Лідер національної збірної Ольга Харлан зупинилася на десятому місці. Українка без проблем подолала груповий раунд, після розібралася з німкенею Ганною Лімбах (15: 9), а в наступному поєдинку натрапила на незручну для себе суперницю Бьянку Паску з Румунії і програла з рахунком 10:15.

За всю кар'єру Харлан зустрічалася з Паску шість разів, і поки статистика на боці румунки - їй вдалося перемогти у чотирьох поєдинках з шести. При цьому два останні бої завершилися на користь української шаблістки, але з перевагою лише в один удар - 15:14.

Інші українські шаблістки - Юлія Бакастова і нетішинка Ольга Жовнір показали 28-й і 44-й результати відповідно.

У  особистій першості на чемпіонаті Європи з фехтування серед чоловіків кращий результат з українців показав Олексій Стаценко, який за підсумками змагань посів сьоме місце. У групі українець зазнав лише однієї поразки і записав до свого активу 5 перемог. Таким чином, він стартував під 11-м номером у «олімпійці».

В 1/16 фіналу Стаценко виграв у білоруса Кирила Кірпіча (15:13), далі вибив із боротьби грузина Ніку Шенгелія (15:10), а у чвертьфіналі програв майбутньому володарю срібла Камилю Ібрагімову (13:15) з Росії.

Відзначимо, що ще двоє українців Юрій Цап та Андрій Ягодка зупинилися в 1/16 фіналу континентальної першості, а Дмитро Пундик з Нетішина склав зброю етапом раніше, поступившись співвітчизнику Цапу із рахунком 4:15.