Близько третини «афганців» в Україні - «липові»

Спілка ветеранів Афганістану вимагає уряд України розібратися з фальшивими «афганцями», а також просить збільшити фінансування на потреби справжніх афганців.

 За підрахунками представників українського Союзу ветеранів Афганістану, близько чверті, а в деяких районах країни навіть третина учасників бойових дій є «липовими».

 Як зазначили в Союзі ветеранів Афганістану, велика частина громадян, які отримали посвідчення, ніколи не тримала зброї в руках, проте користується тими ж пільгами і правами, що й справжні ветерани.

 Про схему видачі підроблених посвідчень розповів глава союзу Сергій Червонописький. "Знайшли міну в якомусь там районі, не буду говорити в якому. Військкомат пише наказ про розмінування. Приїхали хлопці, поставили пляшку воєнкому. Після розмінування підірвали цю гранату і всім виписали посвідчення учасника бойових дій", - заявив він. За словами глави Союзу, в Севастополі, приміром, близько 7500 учасників бойових дій - моряків, які ніколи в армії не служили.

 Сергій Червонописький зазначив, що на фінансування таких лже-«афганців» йде багато мільйонів народних грошей, які йдуть не туди, куди треба. Він обурився, що корумповані чиновники спокійно виписують собі посвідчення і на країну їм плювати.

 Глава союзу додав, що тільки в 2012 році в Україні було видано понад 8 тисяч посвідчень учасника бойових дій. Він сказав, що зараз в державі цим займаються цілих 7 відомств - Міністерство оборони, СБУ, МВС, ДСНС, податкова служба, служба спецзв'язку та захисту інформації, а також прикордонники.

 Сергій Червонописький пропонує створити одне відомство в якості альтернативи, яке дозволить зменшити кількість власників липових посвідчень.

 За матеріалами: zn.ua