Завершився робочий візит представників хорватської фірми INETEC. Іноземні спеціалісти провели навчання персоналу відділу контролю металу Хмельницької АЕС навичкам експлуатації системи контролю корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та телевізійним методами, яка виготовлена на їх підприємстві. Також,  спільно з працівниками відділу контролю металу проведено функціональне  випробування поставленого обладнання.

- Керівництво нашої фірми, - розповів керівник проекту INETEC Степан Юріч, -  поставило  перед нами завдання належним чином  провести навчання персоналу ХАЕС методам проведення експлуатаційного контролю корпусу реактора і  взяти участь у функціональних випробуваннях поставленого обладнання. Намічену програму ми завершили, тепер залишилося оформити низку документації.

- Які ваші враження від перебування на проммайданчику Хмельницької АЕС?

- Хочу відзначити, що нам були створені необхідні умови для плідної роботи. Щодо кваліфікації вашого персоналу, то у його високому рівні ми переконалися ще під час перебування десяти працівників відділу контролю металу на технологічній базі INETEC у столиці Хорватії   Бєлграді. Ваші спеціалісти  були налаштовані за короткий період опанувати максимумом знань. Подібну тенденцію ми помітили і під час другого етапу навчання на проммайданчику ХАЕС. Протягом чотирьох тижнів атмосфера була діловою і конструктивною.

Про період навчання працівників відділу контролю металу позитивно висловився і представник INETEC Леонардо Трупеніч, який опікувався передачею знань  щодо методів проведення ультразвукового контролю.

Під головуванням виконуючого обов’язки головного інженера Олександра Клєпова та за участю заступника головного інженера Олега Хатьомкін відбулося підсумкове засідання представників хорватської фірми і працівників відділу контролю металу ХАЕС, під час якого підбито підсумки навчання, проведено аналіз функціональних випробувань обладнання та підписано низку документів.

- Зараз настає другий етап впровадження у експлуатацію обладнання хорватської фірми, - прокоментував подію начальник відділу контролю металу Василь Летвинко, - під час якого потрібно підготувати комплект атестаційних документів. Лише технічна документація, за попередніми підрахунками, складатиметься з  понад двох тисяч аркушів. Вона буде передана для розгляду у Головну галузеву атестаційну комісією Мінпаливенерго. Якщо виникнуть  зауваження, їх треба буде неодмінно усунути. Далі планується проведення атестації обладнання та персоналу. Зрештою, за рішенням ГОАК-АО вся документація буде передана в ДКЯРУ, який прийме остаточне рішення щодо терміну впровадження обладнання. Лише після цих процедур система контролю корпусу ректора буде повноцінно застосовуватись у ході проведення ремонтних кампаній на ХАЕС.

На цьому співпраця спеціалістів ХАЕС та INETEC не завершується. Планується, що  представники хорватської фірми візьмуть участь у першому виробничому застосуванні системи під час планово попореджувального ремонту.

Олександр Шустерук    

На знімку: учасники підсумкового засідання