Лiкарi недооцiнюють користь фiзичних вправ

Лікарі, як виявилося, не в змозі розповісти своїм пацієнтам про користь фізичних вправ, адже в медичних вузах цьому практично не присвячують занять. Олімпійські ігри стали гарним приводом задуматися над тим, що рухливий спосіб життя потрібно пропагувати не просто серед населен­ня, а озброїти знаннями про нього будь-якого студента-медика, адже вправи можуть допом­огти в лікуванні хронічних захворювань, наприклад діабету, раку або серцевих хвороб.

Згідно з дослідженням лікаря Річарда Вайлера з університетського коледжу в Лондоні, лише половина британських студентів-медиків проходили протягом курсу навчання аспекти фізичної активності. На фармакологію, якщо порівнювати, студенти витрачали 109 годин навчального часу, а на вивчення корисних аспектів фізичної активності - 4,2 години.

«Це просто безглуздо - викидати величезні суми на вивчення ліків, але не витрачати нічого на простий спосіб профілактики за допомогою вправ», - заявив лікар Вейлер.

Сучасні лікарі сконцентрували свою увагу на лікуванні хвороб, нічим не попереджаючи їх появу. Незабаром це може стати проблемою національної служби охорони здоров’я. Відсутність фізичної активності - основна причина багатьох хронічних захворювань і відсутність належної підготовки лікарів з цього питання - велика прогалина в системі охорони здоров’я і освіти.

Лікарі можуть і повинні переконувати своїх пацієнтів змінити свій спосіб життя, а не тільки прописувати ліки. Цілком ймовірно, незабаром лікар поряд з рецептом буде прописувати 20 віджимань в день і пробіжку.