Гиря, як засіб до самоутвердження

Людина, що слідкує за культурою тіла, викликає повагу не менше, як особа, що надзвичайно гарно володіє мовою, знаннями у різних галузях техніки, знається у мистецтвах.

Начальник караулу ДПРЧ-7 з охорони ХАЕС майор служби цивільного захисту Володимир Анатолійович Касянчук – цілеспрямована особистість, авторитетний командир, чудо­вий співрозмовник.

Після закінчення Львівського державного університету без­пеки життєдіяльності ДСНС України десять років поспіль стоїть на варті пожежної безпеки Хмельницької АЕС. Усвідомлює велику відповідальність за доручену ділянку роботи, за життя людей, що експлуатують об’єкт підвищеної небезпеки. Тому значні зусилля разом із підпорядкованим підрозділом рятуваль­ників спрямовує на відточення навичок гасіння умовних загорянь, на знання особливостей гасіння у тих чи інших умовах, на фізичний гарт.

Свідченням піклування про фізичні кондиції є нещодавній виступ фахівця пожежної справи на Всеукраїнських змаганнях із гирьового спорту, де Володимир у ваговій категорії до 68 кг  виборов третє місце серед великої кі­лькості претендентів на п’єдестал пошани. Лише сім підйомів тридцятидвокілограмового снаряду не вистачило йому до нормативу майстра спорту України у дисципліні «гвардійський ривок». Сто вісімдесят три рази він підняв над головою гирю, засвідчивши перемогу над втомою.

«Щоразу, беручи участь у змаганнях будь-якого рівня, навчаєшся у суперників якихось нюансів, що дозоляють вистояти у скрутному становищі. З дрібниць складається досвід, який згодом можна застосувати у тих чи інших обставинах. Уміння перетерпіти – напевно найголовніше надбання, якому вчить цей вид спорту», - констатує Володимир.

У бесіді із спортсменом дізнаємось, що він високо оцінює набуті навички, які допомагають ментально готуватись до труднощів. Десять-дванадцять хвилин  ви­ступу на змаганнях – це результат багатомісячних тренувань у тренажерному залі. Наставник, майстер спорту міжна­родного класу з пауерліфтингу Аркадій Бухтійчук звертає увагу не тільки на фізичні кондиції підопічного, але й на психологію змагань, вміння налаштуватись на боротьбу, ментальну підготовку. Великий набір гир та інших снарядів дають змогу варіювати тренувальний процес спортсмена. І Володимир закликає не боятись непідготовлених юнаків і дівчат приходити у тренажерний зал.

«Це цікаво і надзвичайно підвищує самооцінку», – стверджує спортсмен. Хоча дружина не займається із гантелями і гирями, але підтримує Володимира під час спільних пробіжок на бігових доріжках. А він впевнений, що два ще зовсім юні сини перейматимуть уподобання подружжя і колись стануть що­найменше тренованими молодими хлопцями. Володимир вже поставив собі мету здолати майстерський рубіж у гирьовому спорті. Наполегливості йому не позичати. Тож очікуємо нових успіхів. І не тільки у спорті.

Віктор Гусаров

Фото автора