Голова облради відвідав Хмельницьку АЕС

У день професійного свята енергетиків одне із найважливіших стратегічних підприємств області відвідав новопризначений голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій.

Побував голова обласної адміністрації у машинному відділенні першого та другого енергоблоків, безпосередньо ознайомившись із масштабами виробництва.

Особливий інтерес керівник Хмельниччини виявив  до спорудження нових потужностей, відвідавши будівельний майданчик майбутніх 3 та 4 енергоблоків.

Презентуючи енергопідприємство, генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра ознайомив керівника регіону із основними виробничими показниками підприємства, акцентував увагу на тому, що внесок ХАЕС в економіку області складає близько 15% від загальної виробленої товарної продукції.

Стабільна робота енергопідприємства забезпечує суттєве зростання відрахувань до державного та місцевого бюджетів та фондів соціального страхування. Виробіток електроенергії у 2020 році (станом на 22.12.2020р.) склав 10 811 млн кВт*год, забезпечивши річну потребу у електроенергії п’яти таких областей, як Хмельницька. Керівник атомної станції розповів також про основні етапи та плани щодо спорудження 3 та 4 енергоблоків ХАЕС, зауваживши, що перейти до наступної фази будівництва атомники зможуть після прийняття відповідного Закону Верховною Радою України. «Завершення будівництва енергоблоків 3, 4 ВП ХАЕС вимагає найменших витрат у порівнянні із будьякими іншими варіантами уведення в експлуатацію 2000 МВт додатково встановленої потужності, дозволить створити нові робочі місця для населення як на період будівництва АЕС, так і у період її експлуатації. Збільшиться відрахування податків у бюджети всіх рівнів, пенсійні фонди. Будівництво нових енергоблоків Хмельницької АЕС дасть потужний поштовх для економіки держави», - наголосив Андрій Козюра.

Завершуючи візит, голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій висловив впевненість щодо надійної та безпечної роботи ХАЕС, де працюють справжні професіонали, і пообіцяв детально ознайомитися із питанням щодо спорудження нових виробничих потужностей. «Спорудження 3 та 4 енергоблоків – один із найбільш вагомих і амбітних проєктів уряду України, тому важливо об’єднати зусилля задля спільного результату», зазначив очільник Хмельниччини.

З нагоди професійного свята Дня енергетика, голова Хмельницької ОДА, а також міський голова Нетішина Олександр Супрунюк вручили нагороди та відзнаки спеціалістам Хмельницької АЕС. По завершенні візиту на Хмельницьку АЕС, голова ОДА Сергій Гамалій із метою ознайомлення і вивчення стану медичного обслуговування жителів міста і ОТГ в умовах пандемії, відвідав також міську медико-санітарну частину.