Готові діяти рішуче

У повсякденній діяльності на військову частину 3043 Національної гвардії України покладені завдання щодо забезпечення надійної охорони «Хмельницької АЕС» та здійснення пропускного режиму на її території. Кожен військовослужбовець, що проходить тут службу за контрактом – фахівець свого напрямку, кожен управлінець, зв’язківець, водій, стрілець, контролер, снайпер чи кінолог – це спеціально навчений компетентний елемент цілого організму, який здатен при надзвичайних ситуаціях боронити стратегічний ядерний об’єкт та прилеглу територію від злочинних посягань будь-якого теоретичного нападника.

         Коли постало питання захисту територіальної цілісності України та відсічі збройного нападу Росії на Донеччині та Луганщині, військовослужбовці нашої частини одними з перших вирушили у зону бойових дій з метою захисту мирного населення та звільнення їх від окупації проросійськими угрупуваннями. П’ять військовослужбовців частини відзначені державними нагородами за участь у захисті країни, сімдесят вісім – отримали статус учасника бойових дій.

         Колектив військової частини 3043 – це велика дружня сім’я зі своїми традиціями та особливостями. На сьогоднішній день військова частина забезпечена найновішими зразками озброєння,   серед яких протитанкові гранатомети зразка країн НАТО, пістолети, сучасні снайперські гвинтівки українського виробництва, прилади нічного бачення, тепловізори, тощо. Для безпечного перевезення особового складу частини осучаснено автомобільний парк бронеавтомобілями «КОЗАК-2», вантажними спеціальними автомобілями «МАЗ 6317x5», мікроавтобусами “Ford Transit”. З метою покращення якості бойової підготовки використовується система лазерної імітації бою «СКІФ».

         У питаннях соціального захисту прав військовослужбовців за  останні два роки здійснен ряд важливих кроків, зокрема у плані забезпечення житлом. Тридцять одна сім’я нетішинських гвардійців отримала грошову компенсацію за належне їм житло, здійснюється піднайом житла за рахунок частини військовослужбовцям та їх сім’ям, а тим, хто ще не встиг створити власну сім’ю, за сприянням виконавчого комітету Нетішинської міської ради надано можливість проживання у гуртожитках міста.

         Гвардійці військової частини залучаються до проведення карантинних заходів, як на території Нетішинської ОТГ, так і на ядерному об’єкті.

         Одним із не менш важливих напрямків повсякденної роботи частини є участь у навчально-виховному процесі закладів освіти міст Нетішин, Острог, села Плужне, де військовослужбовці нашої частини проводять уроки мужності, зустрічі із учасниками бойових дій, надають всебічну підтримку у розвитку туристичних гуртків, організовують виставки озброєння та військової техніки.

Володимир Козак, заступник командира частини з виховної роботи