Готові до викликів часу

Зустріч із станційними журналістами для начальника цеху вентиляції і кондиціювання Костянтина Кічана була дебютною, адже він очолює колектив підрозділу лише півроку. До того 20 трудових років присвятив турбінному підрозділу: виріс із обхідника до начальника зміни цеху, був атестований на заступника начальника з експлуатації. Для Костянтина Валерійовича посада очі­льника ЦВіКу відкрила нову сторінку у трудовій біографії.

- Для мене цех вентиляції і кондиціювання був незнайомою територією, тому сьогодні і робота, і навчання злилися в одне ціле. З оперативника довелось переключитися на менеджера-адміністратора. А це все ж таки два різних світи. Багато нового, незнайомого, проте із задоволенням вчуся.

Співрозмовник жартома зазначає, що свого часу навчився керувати зміною у 10 чоловік, а тут навантаження - у  рази більше, бо цех нараховує 53 спеціалісти.

- Зараз у підрозділі відбувається зміна поколінь, нещодавно пішов на заслужений відпочинок заступник начальника цеху з ремонту. Ми намагаємось, щоб цей процес протікав максимально безболісно для усіх, тому заздалегідь готуємо персонал, аби своєчасно відбулася передача знань, навичок, досві­ду молодим фахівцям згідно із затвердженою на Хмельницькій АЕС процедурою.

На даний час закінчується ремонтна кампанія на другому мільйоннику ХАЕС, входимо у завершальну стадію, яка включає пускові операції (розмова відбулася 9 лютого – ред.). Завдання, які стояли цьогоріч перед цехом, ми виконали у повному обсязі, паралельно готуємось до ремонту на блоці №1. Перед цехом наразі стоять завдання, спрямовані на реалізацію заходів щодо підвищення рівня експлуатаційної, пожежної, ядерної безпеки, також здійснюється великий обсяг робіт із реконструкції та модерні­зації обладнання, - розповідає Костянтин Кічан.

Серед нагальних питань, з якими стикнувся новий очільник ЦВІКу, - питання модернізації та реконструкції обладнання, адже за роки експлуатації воно зношується та старіє. Технічний прогрес також не стоїть на місці: одні вузли та агрегати потребують вдосконалення, інші відпрацювали передбачений термін – потрібно замінювати. Ці питання актуальні і в плані забезпечення ефективної роботи енергоблока, і в плані безпеки атомної станції в цілому.

Під час планово-попере­джувального ремонту, що проходитиме на першому енерго­блоці ХАЕС, колективом цеху крім ремонту обладнання, продовження його технічних посвідчень, заплановано роботи і за напрямком модернізації. На першому мільйоннику уже реалізований перший етап впровадження системи протидимового захисту, на черзі – другий етап, час якого припадає на ППР.

- Зараз на другому енергоблоці впроваджуємо систему примусового скидання тиску, співпрацюючи із підрядною організацією «Ютем-Інжиніринг». Силами цього ж підрядника аналогічні заходи будуть реалізовуватися і на першому мільйоннику під час ремонтної кампанії. Вищезазначені модернізаційні нововведення мають місце і на майданчиках інших вітчизняних АЕС, - зауважив начальник цеху вентиляції і кондиці­ювання Костянтин Кічан.

Тетяна Степанюк