Гриб-дощовик заважив 700 грамiв

Більшість свого робочого часу Олег Братенко (на знімку) проводить на території рибгоспу дільниці біомеліорації гідротехнічного цеху. Як головний рибник, тут він займається розведенням риб-біомеліораторів, які необхідні для забезпечення нормального гідротехнічного балансу у водосховищі ХАЕС. А от у вільну хвилину любить гайнути на «тихе полювання». Нещодавно під час огляду території рибного господарства Олег Братенко помітив величезного за розмірами гриба.

- Оце так дощовик виріс! – не стримав своїх емоцій чоловік.

Не вагаючись, він акуратно взяв несподівану знахідку, яку після роботи відніс  додому.

Якби на місці грибника-аматора опинилась людина, яка мало знається на  дарах лісів, то неод­мінно сприйняла б звичайного дощовика за отруйного мутанта і  знищила його. Але Олегу Миколайовичу добре відомо, що дощовики у стадії неповної зрілості є цілком придатними для харчування. Принаймні у Італії такі гриби вважаються делікатесними і ціняться більше печериць, тобто шампіньйонів.

- Мені дощовики запам’ятались ще з дитинства, - розповідає Олег Братенко, - Пригадую, як цікаво було в лісі наступити на порхавку (так називають перезрілого дощовика), і побачити «вибух» коричнюватого пороху. Це спори, за допомогою яких гриби розмножуються. Молодий гриб білий в середині і має приємний запах.

Гриб заважив 700 грамів. Дружина Олега Миколайовича Ольга, не вагаючись, запропонувала використати дощовика для приготування пиріжків.

У нашій місцевості дощовики є поширеними грибами. За відомостями науковців, у світі відомо аж 520 видів дощовиків і майже всі вони є їстивними після термічної обробки. Для дощовиків оптимальним розміром є висота в серед­ньому шість сантиметрів. Гриба, якого знайшов Олег Братенко, не можна­ вважати рекордним, бо на сьогодні відомо багато випадків, коли знаходили дощовика значно більших розмірів. Нещодавно інформаційні агентства поширили інформацію про те, що житель Британської Колумбії в Канаді знайшов гриб, який важить близько 26 кіло­грамів. Це досягнення має бути зафікс­оване у Книзі Рекордів Гіннеса­.

Торік в одному із парків Англії було знайдено дощовика 70 сантиметрів у діаметрі. Ним зацікавились екологи, але ніяких мутацій у структурі гриба не виявили. Власнику незвичайної знахідки не залишалось нічого іншого, як засмажити дощовика в олії і організувати справжню дегустацію разом із рідними та зна­йомими.

Олександр Шустерук

Фото  автора