Громадські слухання щодо спорудження 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС відбулись на Шепетівщині

24 листопада в залі засідань Шепетів­ської районної ради  проведено громадські слухання щодо будівництва енергоблоків №3 та №4 ХАЕС. Вибір нового постачальника і типу реакторної установки призвели до змін техніко-економічних показників будівництва ХАЕС 3/4, тому потребують донесенн­я до громадськості додатк­ової інформації про зміни, які внесені в ТЕО.

Заступник головного інженера з нових блоків Геннадій Самосєй виступив перед депутатами Шепетівської районної ради, головами ОТГ, сільськими головами і ознайомив їх із зазначеними змінами в проекті.

Він дав короткий аналіз техніко-економічного обґрунтування спорудження Х-3/Х-4. Наголосив, що у ТЕО розглянуто всі фактори: за сейсміч­ними характеристиками проектний землетрус (ПЗ)=5 балів, максимальний розрахунковий землетрус (МРЗ)=6 балів (не допускається більше 8 балів); за станом ґрунтів - карстових процесів, просадних, сильностискуваних ґрунтів немає; максимальні горизонти паводків талих і дощових вод на  р. Горинь не становлять небезпеки для споруд АЕС із урахуванням планувальних оцінок майданчика (206,00 м); рівень ґрунтових вод (РГВ) становить від 3,00 до 4,00 м (потрібно не менше         3,00 м); повторюваність протягом року слабких вітрів до                        2 м/с - 26%, туманів - 26% (потрібно менше 40%). За впливами зовнішніх факторів техногенного характеру на безпеку - майданчик відповідає усім вимогам.

У доповіді Геннадій Самосєй охарактеризував екологічні, економічні, соціальні чинники добудови енергоблоків №3 та №4.

Під час обговорення присутніх насамперед цікавило, чи буде встановлено страхування ризиків проживання у зоні спостереження ХАЕС, багато питань стосувалось пільг та преференцій, які має отримати громада від будівництва Х-3,           Х-4. Адже у зону спостереження входить село Пліщин Шепетівського району.

Геннадій Самосєй відзначив, що вже сьогодні для жителів зони спостереження діє 30- відсоткова тарифна знижка на електроенергію, виділяються кошти на розвиток соціальної інфраструктури.

За матеріалами Шепетівської  РДА  http://www.adm-km.gov.ua/?p=30488

Фото Віктора Гусарова