Хоч дрiбна, але з дна

На водосховищі в районі річки Гнилий Ріг відбувся чемпіонат ВП ХАЕС з ловлі  риби з льоду на «мормишку», присвячений Дню енергетика.

Організація будь-якої риболовлі – справа відповідальна. А тим паче, коли мова йде про перебування рибалок на кризі. У жодному  разі не можна нехтувати правилами безпеки. Щодо криги, то вона має бути відповідної товщини. Саме її напередодні спортивної риболовлі фіксувала комісія, якою керував голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук. Була складена карта ділянки, на якій мали відбутися змагання, та оформлений відповідний акт із остаточним вердиктом – «Змагання відбудуться».

Вранці до Спорткомлексу «Енергетик» на власному автомобілі (пасажирський бус) поспішав наш знаний рибалка Володимир Завадський, щоб попутно доставити колег до місця проведення спортивної риболовлі.

Коли майже три десятки рибалок вишикувались на березі, щоб попрямувати до зони змагань, Сергій Онищук ще раз нагадав про основні вимоги безпечного пово­дження на льоду. Корисними стали й настанови лікаря Спорткомплексу «Енергетик» Галини Сидорак.

І ось судді дають дозвіл на формування лунок. Над замерзлою водоймою пронісся звук від льодобурів та так званої «пешні». А потім одвічне очікування вдалого клювання. Через кілька хвилин на кризі з’явились і перші улови. Їм радіють Юрій Савченко, Олександр Єсін, Юрій Чередніченко, Володимир Завадський. На позитив налаштовують підбадьорливі коментарі про перебіг змагань найстаршого учасника змагань Михайла Воскобойнікова. Він каже, що основною його місією на спортивній риболовлі є здобуття «презенту» для домашнього кота. Через деякий час і Михайло Михайлович сигналізує, що й у нього «пішов процес».

Традиційно серед рибалок дружелюбна атмосфера, ніхто не намагається заважати один-одному. Змагання проходять по-спортивному чесно.

Через деякий час рибалки зрозуміли, що до берега риба не бажає підходити, тому на більших глибинах з’явилося значно більше ополонок. Але й там не помітиш більших рибин, в основному йоршик розміром із мізинець.

- Під час спортивної риболовлі кожна впіймана рибина на вагу золота, - констатує досвідчений рибака Юрій Савченко.

Чотири години інтенсивної праці зі створення ополонок та очікування вдалого клювання збігли непомі­тно. Судді зафіксували улови, щоб пройти процедуру зважування. Це вже певна інтрига, бо ж не всі рибалки під час змагань хизувались своїми «трофеями».

Сергій Онищук назвав претендента на четверте місце, який буде відзначений за волю до перемоги. Це Олександр Єсін з уловом 708 грамів. Значно кращий результат – 1 кілограм 41 грам у Кадима Каржау. Він заслужено посів третє призове місце. Вправнішим виявився його колега по дільниці електроцеху Юрій Савченко з уловом 1 кілограм 310 грамів. Таке досягнення дало можливість вибороти друге місце. Переможцем змагань з результатом – 1 кілограм 404 грами – оголошено Миколу Конченка. Всі призери – працівники електроцеху.

- На попередніх змаганнях на «мормишку» улови були принаймні удвічі більші, - нагадав один із рибалок.

Про розміри впійманих рибин може красномовно свідчити найбі­льший екземпляр окуня, якого вдалося впіймати Юрію Чередніченку – 76 грам. За таке досягнення він одержав приз.

Цього разу погода була більш-менш комфортною для проведення спортивної риболовлі. Настрій у всіх хороший та й вечір буде з ухою…

Олександр Шустерук

Фото автора