Його доля позначена атомною енергетикою

Старший начальник зміни стан­ції Олександр  Миколайович Василик завершив свій трудовий шлях у атомній енергетиці. Відтепер він «повноправний пенсіонер» і, як мовиться, має всі підстави для на написання мемуарів з історії трудового колективу ХАЕС. Він був свідком і учасником пуску першого і другого енергоблоків, за його участі творились ХАЕС була і лишається флагманом економічного розвитку Хмельниччини.

Олександр  Миколайович у енергетику прийшов у січні 1981 року після  опанування фаху теплотехніка  у Одеському політехнічному університеті. Згодом у НТУ «Київський політехнічний інститут» здобув знання за спеці­альністю «атомна енергетика». Крім цього в його навчальному процесі 2,5 роки присвячено опануванню знань посад начальника зміни блока і начальника зміни станції. В різні пері­оди діяльності  був обхідником пуско-резервної котельні та обладнання турбінного цеху, провідним інженером управління турбіною, на­­ча­льником зміни блока, інструктором навчально-тренува­льного центру тощо. Це звичний шлях фахівця, якому врешті-решт довіряють надзвичайно цінний промисловий комплекс споруд, машин, апаратів і приладів, великий колектив спеці­алістів різних спрямувань, безпеку великого регі­ону. За цією посадою надзвичайна відповідальність.

– Ми та галузь, де зосереджені передові технології і напрацювання інтелектуальної думки. Атомна енергетика надзвичайно важлива для  економіки країни. Дуже споді­ваюсь, що третій і четвертий енергоблоки ХАЕС будуть добудовані, що наша галузь розвиватиметься і примножуватиме успіхи, - зазначав у одному із інтерв’ю Олександр Миколайович. І залишаючи своє робоче місце іншим, він має велику надію на здійснення  мрії.

За звитяжну працю, вірне служіння колективу протягом майже чотирьох десятків років, Олександр Миколайович був відзначений рядом нагород, серед яких «Заслужений працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом», яку вручив генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра. Міцного вам здоров’я, ветеране.

Віктор Гусаров