Кафедра АЕС Одеського політеху готує класних спеціалістів

Атомна енергетика є однією з важливих галузей промисловості України. Рівень розвитку енергетики має вирішальний вплив на стан економіки в державі, а відтак і на рівень життя кожного громадянина. Слід також зауважити, що від кількості енергії, що споживає людина, залежить тривалість і якість життя. Згідно з Енергетичною стратегією розвитку галузі обсяги виробництва електроенергії АЕС і надалі зростатимуть як за рахунок введення в експлуатацію нових енергоблоків АЕС, так і за рахунок реконструкції діючих енерго­блоків з продовженням терміну експлуатації.  Таким чином, питання необхідності підготовки висококваліфікованих спеці­алістів для галузі наразі залишається актуальним.

На лідируючих позиціях у вирішенні цього питання є кафедра атомних електростанцій Одеського національного полі­технічного університету. До речі, у вересні 2018 року Одеський національний політехнічний уні­верситет святкуватиме 100-річчя із дня свого заснування.

Наша кафедра не потребує представлення, адже упродовж більш, ніж 50-ти років, є прикладом для наслідування. Випускники кафедри АЕС ОНПУ працюють на усіх АЕС України та за кордоном. Вони керують ядерними реакторами, блоками, станціями та енергетичними компаніями, зокрема і ДП «НАЕК «Енергоатом», є співробітниками науково-технічних центрів, входять до професорсько-викладацького складу провідних вищих навчальних закладів України.

 Вагомим внеском до майбутніх звершень є здобуття кваліфікації  бакалавра з атомної енергетики. 26 та 27 червня на кафедрі АЕС відбувся захист бакалаврських робіт. Роботи та доповіді студентів оцінювала Державна екзаменаційна комісія у складі: завідувача кафедри АЕС, професорів В.П.Кравченка, В.С.Кірова, В.О.Дубковського, О.В. Корольова, С.В.Барбашева, О.Ю.Погосова, доцентів О.О. Чулкіна і О.Є.Зотєєва, за головуванням начальника експлуатаційного підрозділу ВП «Запорізька АЕС» Олега Георгійовича Дударя та заступника головного інженера – начальника НТЦ ВП «Рівненська АЕС» Юрія В’ячеславовича Єлісєєва.

Студенти-бакалаври, які, до речі, є представниками міст-супутників ХАЕС, ЗАЕС, РАЕС,                                Ю-УАЕС, інших міст України та держави Марокко, продемонстрували високий рівень теоретичних знань та практичної підготовки, здобувши високі підсумкові бали, а троє студентів отримують диплом бакалавра з відзнакою (усього ж захистився 31 студент). Як наслідок, Екзаменаційною комісією зазначено, що захист дипломних робіт 2018 року є одним із найкращих, оскільки роботи включають побудову математичних моделей, розробку та реалізацію власних програм, реальні проектні та конструкторсько-технологічні розробки, відтак здобутки студентів під час дипломного проектування слугуватимуть потужним внеском у скарбницю ядерних знань та можуть мати практичну реалізацію на АЕС.

Більшість студентів, що здобули кваліфікацію «бакалавр з атомної енергетики», вирішили продовжувати навчання в ОНПУ для здобуття кваліфікації «магістр з атомної енергетики».

Однак і після успішного захисту нашим студентам не до відпочинку. Відразу після захисту студенти-бакалаври Олексій Голубєв, Ігор Дмитрієнко, Сергій Троцюк, Олексій Шаргін разом із керівниками - професором Олександром Вікторовичем Корольо­вим та асистентом Ярославою Олегівною Комаровою взяли участь у роботі 7-ої літньої ядерної школи «Молодь і майбутнє атомної енергетики». Цього року ядерна школа проходила у місті Нетішин, яке гостинно зустріло учасників школи та подарувало безцінний досвід публічних виступів, нові знання, цікаві зустрічі та безліч неймовірних вражень. Здобутки бакалаврів кафедри АЕС ОНПУ на літній ядерній школі вражають, а це – 1-е місце (Олексій Шаргін)  та 3-є місце (Сергій Троцюк).

З 13 липня стартував ще один важливий захід  - Міжнародна літня турецько-українська ядерна школа на кафедрі АЕС ОНПУ та у місті Енергодар, організаторами якої  є Одеський національний політехнічний університет, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та Інститут атомних досліджень Університету м. Анкари (Туреччина). Беруть участь викладачі та студенти провідних турецьких вищих учбових закладів: Ankara Universitesi Institute of Nuclear Sciences, Bitlis Eren Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi, Karadeniz Teknik Uni­versitesi, Osmangazi Universitesi, Nukleer Bilimler Enstitusu Ege Universitesi, Hacettepe Universitesi, Pamukkale Universites. Від ОНПУ участь у роботі беруть провідні  викладачі кафедри АЕС та найкращі студенти. Упевнений, що високий рівень знань наших студентів, здобутий під час навчання, вкотре підтвердить реноме кафедри атомних електростанцій ОНПУ як провідної в Україні з підготовки найкращих спеці­алістів для атомної енергетики.

І на завершення хочеться сказати головне, що найбільшою гордістю кафедри атомних електростанцій завжди були, є і будуть наші студенти, які з гідністю продовжуватимуть розвиток атомної галузі.

Володимир Кравченко,

завідувач кафедри АЕС ОНПУ,

професор, д.т.н.