Киснева станція запрацювала

Власну кисневу станцію потужністю більше 60 балонів кисню на добу відтепер має КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин».

Її вартість склала 1 мільйон 330 тисяч гривень.  Зокрема, 350 тисяч гривень було виділено з міського бюджету, 650 тисяч гривень з державного бюджету, решта – із фондів лікарні. Як розповів директор медичного закладу Василь Пословський, ідея мати власну кисневу станцію виникла наприкінці минулого року. Проект запозичили у Хмельницької інфекційної лікарні. Обладнання замовили у ТОВ «Зелко Груп» у грудні 2020 року, чекали три місяці.
1 квітня до Нетішина завітав сервісний інженер фірми-постачальника, який провів усі необхідні пусконалагоджувальні роботи. Вироблений на станції кисень подається одразу в централізовану систему, яка підведена до ліжок у стаціонарі. Наразі є 63 точки в палатах, за потреби їх кількість збільшать.
Киснева станція працює і виробляє кисень у режимі безперервної роботи. В разі критичних ситуацій у сусідньому приміщенні обладнана рампа на 20 балонів, яка вмикається автоматично одразу ж після вимкнення кисневої станції, пояснив Василь Пословський.

Нетішин став другим містом в області, після Хмельницького, де запрацювала власна киснева станція.

В тему

Виникла гостра ситуація із забезпеченням киснем медичних закладів

 «Львівський завод, котрий виробляє та постачає кисень, зупинився і ми вимушені шукати інших виробників, аби забезпечити повноцінну роботу медзакладів», – повідомив заступник міського голови Хмельницького Роман Примуш.

Складна ситуація із киснем склалася й у Старокостянтинові. «Останні дві доби значно погіршилося постачання, у нас практично немає рідкого кисню», – говорить Людмила Гнатюк, директор КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня».

Схожа ситуація й у Летичеві. «Останні три дні кисню не було взагалі. Добре, що в нас був запас балонів і ми докупили 8 кисневих концентраторів. Так виходимо з положення» – повідомив директор КНП «Летичвська багатопрофільна лікарня Віктор Зьомко.

На останній сесії Теофіпольської селищної ради було розглянуто питання про звернення депутатів до Міністерства охорони здоров’я України щодо сприяння у забезпеченні лікарні киснем.