ХАЕС днями відвідала делегація представників Корпорації з ядерної енергетики «Цзянсу» Китайської Народної Республіки. Основною метою їх візиту було перейняти досвід спеціалістів ХАЕС у проведенні монтажу та демонтажу блока захисних труб без заповнення басейну мокрого перевантаження водноборним розчином.

- На нашій станції ця технологія запроваджена з 1990 року, - розповідає старший майстер комплексної дільниці з палива та реактора енергоремонтного підприємства Сергій Ламах. - Як показала практика, від технології є значний економічний ефект, який характеризується економією часу та обмежує залучення додаткових трудових ресурсів.

На сьогоднішній день на двох діючих  китайських енергоблоках під час планово-­попереджувальних ремон­тів монтаж та демонта­ж блока захисних труб  здійснюється під водою. А тому китайським спеціаліс­там цікаво озна­йомитись з нашим досвідом.

Візит китайських енергетиків розпочався із вивчення специфіки проведення підготовки ремонтного персоналу ХАЕС у навчально – тренувальному центрі. Також від­булось узгодження основних напрямків навчання китайських спеці­алістів в НТЦ ХАЕС. Для іноземних гостей начальник дільниці з палива та реактора Ігор Костюк, старший майстер Сергій Ламах, провідний інженер групи аналізу та планування дозових навантажень цеху  радіа­ційної безпеки Олексій Угарін надали             необхідну документацію та про­коменту­вали основні напрямки запровадження технології  монтажу та демонтажу, а також дали вичер­пні відповіді на запитання інженера з управління реакто­ром Жен Жи Хао, інженера з транспортних технологічних операцій Нан Ксіао Фей, інженера­ з радіаційної безпеки Чен Да Ву. Діалог між спеціалістами здійс-ню­вався з допомогою перекладача Лі Ксианг.

Китайські атомники залишились задоволеними ходом співпраці із спеціалістами ХАЕС, вони також заявили, що у керівництва їхньої енергетичної корпорації є зацікавлення у підготовці персоналу АЕС «Тяньвань» за методикою, яка відпрацьована на ХАЕС.

Під час проходження теоретичної та практичної підготовки                китайські гості розповідали про значну допомогу з боку українських                         спеціалістів у розвитку атомної енергетики Китаю. Принаймні у цій державі високо оцінюють заслуги колишнього голови правлівління ВАТ «УБ ХАЕС» Олександра Селі­хова, під керівництвом якого                 спору­джено блоки АЕС «Тяньвань». Кілька років поспіль на цій електростанції начальником зміни              блока працював колишній нетішинець Сергій Нілов та інші представники ХАЕС.

Олександр Шустерук