Škoda JS та ÚJV Řež повертаються у власність чехів.

На будівельному майданчику Хмельницької АЕС теж може зазвучати чеська мова

Одна з найважливіших компаній чеської атомної промисловості, яка з огляду на російських власників протягом 8 років серйозно непокоїла чеський уряд та керівників ČEZ Group, через майже 20 років повертається у чеську власність. Це не лише лікує головний біль оператора чеських АЕС, але відкриває нові горизонти для самої Škoda JS у себе в Чехії, в інших країнах ЄС. І що найголовніше для нас – знімає питання щодо співпраці в Україні.ČEZ Energy Group придбає 100% акцій чеської атомної інженерно-виробничої компанії Škoda JS та частку акцій дослідницького центру ÚJV Řež, яка належить Škoda JS. Це вирішить проблему головного постачальника ČEZ, якого у 2004 році придбала російська група ОМЗ.

Про це повідомила група ČEZ у прес-релізі минулого тижня.Через підконтрольність ОМЗ «Газпромбанку» Škoda JS потрапила під санкції, які потенційно можуть вплинути на забезпечення наявних ключових поставок для чеських АЕС, оператором яких є ČEZ.

«На перший погляд, це здорова та успішна компанія в ядерному бізнесі. У довгостроковій перспективі її оборот становить від трьох до чотирьох мільярдів крон, а чистий прибуток – близько 150 мільйонів крон на рік. Проте підприємство у Пльзені, що налічує близько 1100 співробітників, має один недолік: воно належить через інжинірингову групу ОМЗ російському «Газпромбанку», контрольованому режимом Володимира Путіна», – написав ще 23 лютого цього року чеський журналіст видання Ekonomicky denik Давид Трамба.

Відтак у 2016 році Škoda JS була внесена до списку санкцій уряду США, що унеможливило співпрацю з американськими компаніями в ядерній області. Журналіст прогнозував великі проблеми підприємства через «агресивні апетити росії щодо України».ČEZ наголошує, що Škoda JS – це традиційна чеська компанія з чеськими працівниками та унікальними чеськими ноу-хау, з якою ČEZ співпрацює протягом тривалого часу, зокрема у сфері ядерного палива та обслуговування першого контуру атомних електростанцій. Разом із Škoda JS, ČEZ придбає ще одну частку в дослідницькому центрі ÚJV Řež, яким зараз володіє Škoda JS. Таким чином частка ČEZ у ÚJV Řež зросте з 52,46% до 69,85%.Наразі інженерна, виробнича та сервісна частка в доходах компанії пропорційні.

На експорт припадає близько половини товарообігу підприємства. Річний обсяг продажів компанії становить близько 3,5-4 мільярдів крон.

Також ČEZ повідомила, що реалізує процедуру купівлі з WOOD & Company, великою фінансово-інвестиційною гру­пою, що займає лідируючі позиції на ринку Центральної Європи. Остання буде володіти акціями до моменту схвалення угоди антимонопольними органами. Ця процедура гарантує, що Škoda JS більше не загрожуватимуть санкції відразу після підписання угоди, а не тільки після погодження антимонопольним органом.Škoda JS as – провідна європейська інженерно-виробнича ком­панія з досвідом будівництва та обслуговування атомних електростанцій. Škoda JS була заснована в 1859 році, а її історія як атомної компанії починається з 1956 року.

За час свого існування компанія здійснювала поставки обладнання та сервісних послуг для атомних електростанцій, дослідницьких реакторів та сховищ відпрацьованого палива Центральної та Східної Європи, Скандинавії, Франції, Німеччини, США, Австрії, Фінляндії, Бельгії, КНР, Вірменії тощо. З 2020 року виробляє внутрішні пристрої реакторів для блоків британської електростанції Hinkley Point C.

У грудні 2021 року Škoda JS підписала контракт про подальшу співпрацю з французьким енергетичним концерном EdF і постачає деталі реакторів до Китаю, Фінляндії та Великобританії.За час свого існування Škoda JS as виготовила та поставила 21 готовий ядерний реактор типу ВВЕР 440 і три реактори типу ВВЕР 1000. З 1990-х років компанія почала працювати з технологіями для реакторів західного дизайну.

Придбання Škoda JS чеським оператором АЕС відкриває їй значно ширші перспективи навіть у себе в Чехії, не говорячи вже про інші західні країни. Йдеться про можливу участь у будівництві 5-го енергоблока АЕС Дуковани. Крім того, після повернення у власність Чехії Škoda JS разом із ÚJV Rež вочевидь буде залучена до впровадження у країні SMR, які розглядаються в якості заміщення вугільних ТЕС.Škoda JS є традиційним постачальником обладнання для потреб українських АЕС. Раніше пльзенська компанія повідомляла, що з початку російської агресії не перервала реалізацію своїх довгострокових проектів на українських електростанціях навіть під час боїв в Україні. Прес-секретар Škoda JS Ян Столар зазначав, що компанія працює на 14 із 15 енергоблоків АЕС України, причому ця співпраця триває мінімум з початку нового тисячоліття.

Так, варто згадати важливий для України контракт з імпортозаміщення, в рамках якого у 2017 році  відокремлений підрозділ «Енергоатома» «Атомремонтсервіс» придбав у чеської компанії технологію та обладнання, необхідні для виконання робіт з ремонту та модернізації ущільнення головного роз'єму ГЦН-195М. Ці сервісні послуги АЕС України раніше отримували у чеського власника технології Škoda JS.

Ще одна деталь: як раніше по­відомлялось,  у рамках КЗПБ Škoda JS виробила та впровадила систему примусового скидання тиску з системи герметичного огородження на 8 укра­їн­ських енергоблоках.І важливе для перспектив Škoda JS. Вона визначена як потенційний виробник реактора для добудови третього енергоблока Хмельницької АЕС, але через російського власника та санкції проти «Газпромбанка» компанія не могла бути обрана підрядником «Енергоатома». Зокрема, у своєму виступі на міжнародній конференції «Атомні можливості для розвитку країни», яка відбулася 21 листопада 2022 року, керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначав, що третій енергоблок ХАЕС компанія планує звести за технологією ВВЕР-1000 разом зі Škoda JS.Тож повернення Škoda JS у повну власність республіки Чехія є важливим не лише для самої компанії чи чеського оператора АЕС, але і для її традиційних партнерів. Особливо у Східній Європі.

Ольга Соколова