На Южно-Українській АЕС підбито підсумки виконання колективного договору за 2012 рік

20 лютого представники усіх цехів та підрозділів ВП ЮУАЕС підбили підсумки виконання колдоговору між адміністрацією і трудовим колективом ДП НАЕК «Енергоатом» за 2012 рік.

Доповідаючи щодо підсумків виконання колективного договору, виконуючий обов'язки генерального директора ВП ЮУАЕС Вячеслав Кузнецов відзначив, що колектив Южно-Українського енергетичного комплексу з поставленими виробничими завданнями з безпечної експлуатації та енергопостачання споживачів впорався. План 2012 року виконано на 101,6%. У сумі за минулий рік Южно-Українська АЕС, Ташлицька ГАЕС та Олександрівська ГЕС виробили 17 млрд 882 млн кіловат-годин електричної енергії.

Упродовж 2012 року забезпечувалося фінансування першочергових потреб виробничого процесу та колективу, серед яких - підвищення безпеки, ремонт та реконструкція енергоблоків, а також своєчасна виплата заробітної платні. У числі пріоритетних напрямків було й забезпечення безпечних умов праці. Фактичні витрати на вказані цілі склали 44 млн 310 тис. грн. Нещасних випадків на виробництві минулого року не допущено.

Колективний договір ДП НАЕК «Енергоатом» - один з найбільш соціально-орієнтованих документів, що регламентує стосунки між працедавцем та персоналом. Він передбачає ряд пільг не лише для нинішніх працівників підприємства, а й для тих, хто вийшов на заслужений відпочинок. У 2012 році 148 осіб мали статус пенсіонера з правом отримання одноразової грошової виплати. Щомісячні доплати нараховувалися 531 колишньому працівникові ЮУАЕС, чий розмір державної пенсії менше 1644 грн. Серед позитивних моментів реалізації колективного договору було відзначено також ріст заробітної платні персоналу.

Постійна турбота про здоров'я працівників - одна зі складових безпеки об'єктів енергокомплексу. У 2012 році в оздоровчо-реабілітаційному комплексі «Іскра» ВП ЮУАЕС оздоровилося більш як півтори тисячі осіб. Крім того, працівники АЕС та члени їх сімей мали можливість відпочивати і поправляти своє здоров'я на станційній базі відпочинку «Дружба», а також у санаторіях та профілакторіях України. На конференції було відзначено, що в порівнянні з 2011 роком захворюваність персоналу знизилася на 1,8%.

У рамках заходів з охорони здоров'я на підприємстві вже багато років успішно реалізовується програма добровільного медичного страхування працівників ВП ЮУАЕС. У 2012 році своє здоров'я застрахували 64,4% персоналу, на початок 2013-го - 68,7%. Тим, хто відпрацював на підприємстві рік і більше, виплачувалася матеріальна допомога на оздоровлення. Пайова участь підприємства у структурі середньої вартості річного страхового внеску працівника склала 24%. Також у минулому році персоналу та пенсіонерам (колишнім членам колективу атомної станції) надавався й інший вид допомоги - компенсація витрат на лікування.

Делегати конференції обговорили також подальші перспективи розвитку енергетичного комплексу, зокрема плани на 2013 рік. Серед основних пунктів - виконання заходів у рамках продовження терміну експлуатації першого енергоблоку ЮУАЕС, продовження робіт з реалізації проекту реконструкції системи технічного водопостачання, добудова третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС, забезпечення безпечних умов праці персоналу.

Вячеслав Кузнецов завірив: «Зусилля керівництва Компанії та адміністрації Южно-Української АЕС завжди буде спрямовано на збереження існуючих робочих місць, своєчасну виплату заробітної платні, забезпечення передбачених Колективним договором гарантій та пільг».

У одностайно затвердженій постанові конференції відзначено, що колективний договір ДП НАЕК «Енергоатом» у 2012 році в основному виконано. У той же час представники ВП ЮУАЕС констатували, що деякі його пункти через низку обставин реалізовано не в повному обсязі.

На конференції також прийнято звернення на адресу народного депутата України по мажоритарному округу Юрія Гержова та міського голови м.Южноукраїнськ Євгена Квасневського. У своєму листі атомники відзначають: «На превеликий жаль, ситуація, що штучно створена в атомно-енергетичному комплексі України, торкається не лише атомної енергетики, а й забезпечення національної безпеки та енергетичної незалежності України». Колектив ВП ЮУАЕС просить представників влади втрутитися і надати допомогу у вирішенні питань збереження та стабільного функціонування галузі.

Підсумки виконання колективного договору в масштабах ДП НАЕК «Енергоатом» планується розглянути у середині березня. Южно-Український енергокомплекс на конференції енергетичної компанії представлятимуть 20 обраних делегатів.

Довідка. Южно-Український енергетичний комплекс розташований  на півдні України в Миколаївської області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна встановлена потужність 11,5 МВт) і високоманеврена Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.