Конкретна допомога

8 листопада минулого року Нетішинський міський суд задовольнив  позов прокурора м. Нетішин в інтересах держави в особі Головного управління Держкомзему у Хмельницькій області до громадянки О.В. Свенціцької про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення шкоди, завданої самовільним зайняттям та нецільовим використанням земельної ділянки.

В суді першої інстанції О.В. Свенціцька, як відпові­дачка у цій справі, свої інтереси та права  представляла сама.

Рішенням суду О.В.Свенціцьку було зобов’язано звільнити ділянку площею 0,1260 га та стягнуто з неї на користь ДП НАЕК «Енергоатом» ВП ХАЕС 2329,48 грн. шкоди. З неї також стягнуто в дохід Держбюджету 51,00 грн. судового збору.

У зв’язку з цим відповідачка, яка є членом Атом­профспілки і, як пенсіонер, що перебуває на обліку у ППО ХАЕС, звернулась  до профспілкового правовика з проханням оскаржити таке рішення. Про рішення міського суду було поінформовано голову профкому М.В. Гука, який розпорядився надати допомогу у позитивному вирішенні цього спору і двічі забезпечив транспортом для поїздки в апеляційний суд.

Відтак правовиком була підготовлена апеляційна скарга, в розгляді якої  взяв участь прокурор  прокуратури Хмельницької області, представник Держкомзему в Хмельницькій області та  профспілковий правовик.

Після певних суперечок між учасниками процесу, апеляційний суд рішення скасував. Правовиком було доведено, що реальна шкода відсутня, а рішення про її стягнення є безпідставним. О.В. Свенціцька є одинокою жінкою, розмір пенсії складає близько 1200 грн., а земельна ділянка використовувалась для вирощування сільськогосподарської продукції.

Василь Кучинський,

юрист Атомпрофспілки