Контролювали підготовку до продовження терміну експлуатації першого енергоблока

На Хмельницькій АЕС завершила роботу комісія Держатомрегулювання України, яка займалась перевіркою достовірності обґрунтованих матеріалів, що надані разом із заявою про внесення змін до ліцензії (серія ЕО № 000220) на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енерблока №1 Хмельницька АЕС» щодо експлу­атації енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» у зупиненому стані на період виконання необхідних заходів для довгострокової експлуатації.

Під час роботи комісії відбулась робоча зустріч із спеціалістами, які причетні до реалізації програми з продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко  охарактеризував виробничу діяльність електростанції. Зокрема  станом на 1 жовтня  перший енергоблок працював на потужності – 1010 мегават. Щодо другого енергоблока, то він знаходиться в капітальному ремонті. Його активна зона вивантажена у басейн витримки, проведена процедура вивантаження відпрацьованого ядерного палива. Тривають роботи з контролю внутрішнього корпусу реактора, вихоротокового контролю теплообмінних труб третього парогенератора. У ході ремонтної кампанії буде замінено ротор генератора, а також лопатки п’ятої ступені на двох циліндрах низького тиску.

Микола Сергійович також повідомив, що після завершення планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці, тривала ремонтна кампанія розпочнеться на першому енергоблоці. Після її завершення потрібно буде виконати роботи із обґрунтування термінів продовження терміну експлуатації та одержати відповідні дозвільні документи.

Генеральний директор Хмельницької АЕС для членів комісії розповів про основні напрямки діяльності колективу електростанції з продовження терміну експлуатації першого енергоблока.  Він нагадав, що ця стратегія  передбачає зупинку енергоблока №1 у 2018 році на ремонт з подальшим відновленням експлуатації після виконання необхідного обсягу робіт, що забезпечать надійну і безпечну експлуатацію енергоблока у понадпроектний період. Розроблено та направлено в ДІЯРУ «Рішення про здійснення заходів стосовно продовження експлуатації енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС».

Микола Сергійович зазначив, що роботи з продовження терміну експлуатації першого енергоблока виконуються відповідно до «Програми підготовки енергоблока №1 ВП Хмельницька АЕС до експлуатації у понадпроектний термін». Для виконання заходів  укладені договори, частина договорів виконана,  інші - у стадії завершення. Згідно з технічним рішенням на «холодне зупинення», ядерне паливо має бути вивантажене з реактора до 13 грудня 2018 року. Залишилося узгодити з ДІЯРУ 10 рішень (з 76) з продовження терміну експлуатації елементів і конструкцій першого енергоблока, які забезпечують безпечну експлуатацію реакторної установки після повного вивантаження ядерного палива.

Микола Панащенко наголосив, що роботи з продовження терміну експлуатації виконуються відповідно з графіками, встановленими у календарних планах.

Комісія Держатомрегулювання України на чолі з головою комісії, директором департаменту з питань безпеки ядерних установок – заступником Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Б.В. Столярчуком перевіряла за такими напрями, як підготовка енергоблока до тривалої експлуатації, управління старінням, оцінка кваліфікації, сейсмо­стій­кість, експлуатаційна документація, радіаційна безпека, комплексна програма з підвищення безпеки, тощо.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука