Контролюють, визначають шляхи покращення

Хмельницька АЕС – об’єкт підвищеної небезпеки, тому до її роботи з боку громадськості та контролюючих органів надзвичайна прискіпливість і увага. Кожен працівник станції усвідомлює відповідальність не лише за свою роботу, але й за культуру безпеки, складовою якої є пожежна.

Начальник відділу нагляду за пожежною безпекою служби відомчого нагляду і пожежної безпеки  ХАЕС Олександр Тимчук у бесіді з кореспондентом доповів, що вся робота очолюваного ним підрозділу спрямована на заходи, які сприяють безпечній експлуатації та унеможливлюють виникнення пожеж на території проммайданчика та об’єктів ВП ХАЕС загалом. Основне завдання служби – профі­лактика і вжиття заходів для запобігання порушень за будь-якими напрямками діяльності, що входять до компетенції підрозділу. Для цього проводяться щоденні регулярні перевірки, чергові та позапланові технічні огляди обладнання, видаються приписи для усунення зауважень. А ще є постійна співпраця із фахівцями наглядових органів.

Два тижні поспіль на станції тривала перевірка фахівців на чолі із начальником відділу ДСНС України Валерієм Миколайовичем Новаком та заступником начальника управління - начальником відділу пожежної безпеки запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області Сергієм Валентиновичем Яцухом (на знімку). На запитання, що саме є предметом особливої уваги комісії. Сергій Валентинович відповів, що неважливих об’єктів для оцінки протипожежного стану не існує. «Обстежуємо підрозділи на предмет виконання попередніх приписів, оглядаємо весь комплекс споруд, аби оком професіоналів оцінити можливі ризики і недоліки. Можна констатувати,  що на ХАЕС серйозно ставляться до усунення зауважень. Звичайно, обладнання старіє, потребує додаткових кошт і заходів для  утримання його у належному стані. Спостерігаємо, що багато протипожежних заходів включено у Комплексну (зведену) програму  підвищення  рівня безпеки енергоблоків. Певні заходи вже впроваджені, інші мають бути реалізовані під час підготовки до продовження терміну експлуатації першого енергоблока. За результатами цієї роботи буде спрямовано керівництву станції наші зауваження».

Власна інформація

Фото Віталія Ляшука