ТАКИЙ ПРИНЦИП ВЗЯТО ЗА ОСНОВУ  вiддiлом РОБОТИ З ГРОМАДСЬКiСТЮ

Житель села Оженин Острозького району Рівненської області Віталій Степасюк й не сподівався, що йому особисто направить офіційний лист генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко.

Все розпочалось з того, що Віталій потрапив у центральну ра­йонну лікарню.  До відділення, в якому перебував хворий, завітав чоловік, який збирав підписи під листом-зверненням до керівництва ХАЕС про перестороги жителів Острозького району стосовно розвитку атомної енергетики та роботи електростанції. Із наведеними аргументами Степасюк погодився. Його підпис став першим у підготовленому документі.

Коли до квартири Віталія Васильовича навідались представники електростанції, її господар дещо розгубився, мовляв, підпис поставив, але  не сподівався, що хтось серйозно поставиться до звернення.  В ході розмови він розповів про своє ставлення до роботи ХАЕС. В основному чоловік переконаний, що за проживання в тридцятикілометровій зоні спостереження потрібно мати багато пільг, зокрема, й на використання електроенергії. Певним «відкриттям» для нього стала інформація про те, що жителі Острожчини за споживання електроенергії платять на тридцять відсотків менше, ніж жителі інших районів, що розташовані поза межами зони спостереження ХАЕС.

Під час розмови з’ясувалось, що Віталій п’ять років тому мав змогу під час екскурсії відвідати проммайданчик і на власні очі побачити, як працює турбіна діючого першого енергоблока. Від пропозиції знову побувати там з екскурсією не відмовився.

У листі-зверненні крім жителів сіл Межиріч, Вельбівно, міста Острога, були й інші прізвища мешкан-ців сіл Оженинської сільради.

До візиту представників ХАЕС голова сільської ради Володимир Ярошик  (на знімку - стор. 5) поставився гостинно. Згодом уважно познайомився із змістом звернення. За його словами, будь-яка влада повинна прислуховуватись до думки членів територіальної громади і відстоювати її інтереси. Йому  особисто імпонує, що на ХАЕС не ігнорують колективні звернення й намагаються  вести конструктивний діалог з кожним. Це великий прояв демократичності. Сільський голова також сказав, що, враховуючи його статус, як посадової особи,  не може нав’язувати свою  думку членам терито­ріальної громади.

Взагалі жителі Оженин­ської сільської ради у своїй більшості не проявляють негативного ставлення до атомної енергетики і не ведуть полеміки про можливе закриття ХАЕС. Таким настроям певною мірою сприяють нинішні економічні проблеми, які призвели до значного безробіття. Ще двадцять років тому в Оженині  повно­цінно працювали плодоконсервний завод, хлібозавод, підприємство із заготівлі зерна, обласна база постачання сільськогосподарської техніки, підприємство «Сільгосптехніка». На сьогодні їх діяльність припинена. З великими труднощами працює цукровий завод. Раніше на роботу до Оженина приїздили жителі інших сіл, а тепер і тут її не стало. Більше двох десятків жителів цього села, кількість населення якого складає майже п’ять тисяч осіб, знайшли роботу в Нетішині і , зокрема, на ХАЕС. До речі, її колишній   начальник відділу технічного контролю Іван Хмілевський, як і автор цих рядків, - також родом з Оженина.

Вже декілька років поспіль триває творча співпраця між інформаційним центром ХАЕС і Оженинською загальноосвітньою школою №2, вихованці якої беруть активну участь у конкурсі малюнків «Ядерна енергетика і ми».  І виборюють призові місця. Торік учень цієї школи Вадим Олійник став володарем Гран-прі. На відкритті його персональної виставки творчих доробків побували представники відділу  роботи з громадськістю ХАЕС.

Директор Оженинської загаль-но­­освітньої школи №2 Ніна Дрозд  гордиться випускником школи Володимиром Ярошиком, який також перемагав у конкурсі під егідою ХАЕС і НАЕК «Енергоатом» і був нагороджений поїздкою в Москву, де в Третьяковській галереї була виставлена його художня робота. Для Оженинського сільського голови Володя приходиться не тільки тезкою, а й онуком. Тому він і не приховував захоплення від досягнень представника його родини. До речі, у Володимира Григоровича на сьогодні  аж 18 онуків.

На закінчення розмови сіль­ський голова схвально відгукнувся про те, що ХАЕС підтримує юні           таланти, залучаючи до конкурсів учасників із районів та міст Хмельниччини і Рівненщини.

Олександр Шустерук

Фото  автора