Кроки "системної" людини

В силу обставин познайомився із Денисом Клюшніковим трохи більше як чверть століття тому: молодий спеціаліст після закінчення Обнінського інституту атомної енергетики за спеціальністю «Обчислювальні машини, комплекси, системи і мережі», здобувши кваліфікацію інженера-системотехніка, на Хмельницькій АЕС обійняв посаду інженера-електроніка відділу автоматизованих систем управління СІТ.

В колективі відразу засвідчили: фахівець високої кваліфікації, спроможний вирішувати завдання надзвичайної складності. При цьому без зіркової хвороби, спокійний, врівноважений, послідовний, поміркований – «системний».Колеги завжди відзначали надійність його як людини, непоказну вдачу, ділову хватку. Навіть рукостискання при привітанні у нього м’яке, можна сказати з довірою, але із справжньою чоловічою силою.

З 2001 року він на посаді начальника відділу технічного обслуговування і ремонту технічних засобів навчання навчально-тренувального центру. Підпорядковані йому фахівці багато зробили у напрямку розробки комплексної комп'ютеризованої системи управління навчанням. Вона охоплює всі процеси підготовки персоналу, починаючи з планування та організації і закінчуючи обліком та звітністю. Програмне забезпечення використовується для складання річних та місячних навчальних планів і звітів, розкладів, програм підготовки, графіків розробки та перегляду навчальної документації та програм підготовки, ведення обліку навчання. Воно забезпечує легкий доступ до навчальних та нормативних документів, та до індивідуальної історії навчання кожного працівника. Значною її перевагою є можливість спростити планування, звітність і здійснення контролю за процесом навчання, а також можливість автоматизованого обміну навчальними матеріалами. Напрацювання нетішинців успішно апробовані і впроваджені в інших навчальних центрах ДП «НАЕК «Енергоатом».

Неодноразово комп'ютеризована система управління навчанням на Хмельницькій АЕС відзначалась як позитивна практика під час роботи міжнародних місій OSART та ВАО АЕС. На VI міжнародній конференції з культури безпеки ДП «НАЕК «Енергоатом» даний комп­лекс програм було відзначено медаллю за вклад у розвиток культури безпеки в галузі.

Відтак Денис Ігорович був зарахований до кадрового резерву на посаду заступника начальника навчально-тренувального центру з технічного забезпечення навчального процесу.

Рік тому Денис Ігорович Клюшніков очолив службу інформаційних технологій. Один із тамтешніх старожилів служби у приватній бесіді із піднесенням сказав: тепер  на роботу хочеться йти.

І за цей час СІТовці встигли відлагодити багато проблемних процесів, вирішити завдання, що не піддавались роками. Перелік займе немалу площу. Запорукою гарної роботи підрозділу є компетентність керівника, який проявляє наполегливість, оперативність і самостійність у прийнятті рішень, уміння акумулювати необхідну інформацію та визначати найголовніше. Йому довіряють.

Днями генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра вручив ювіляру (півстоліття!) нагрудний знак «Відмінник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом».  Це чергове доповнення до Подяк і Почесних грамот ВП ХАЕС та ДП «НАЕК «Енергоатом», Грамоти Хмельницької обласної ради і Грамоти Міненерговугілля України, занесення у 2008 році портрета на Дошку Пошани «Вони – твоя гордість ХАЕС».

Віктор Гусаров