Лесю Українку вшанували у Берездові

П’ятнадцятого травня, започаткована нетішинською громадською діячкою Світланою Лелях-Бегутовою з нагоди 150-річчя народження видатної доньки Українки літературно-мистецька акція  «Стежками Лесиного краю та зарубіжжя», знайшла своє продовження у Берездові відкриттям меморіальної дошки Ларисі Петрівні Косач-Квітці.

Того погожого дня педагоги та учні опорного закладу «Берездівський ліцей» на чолі з керівником установи Миколою Матусцем приймали гостей з Нетішина та Славути. Директор – прихильник і знавець поетичного слова та творчості Лесі Українки зокрема. Його мрія, щоб очолюваний ним заклад носив ім’я поетеси, тому радо відгукнувся на пропозицію, щоб саме на будівлі ліцею було встановлено меморіальну дошку.

Захід відкрив голова Берездівської територіальної громади Віктор Васьківський словами подяки на адресу автора меморіальної дошки Світлани Лелях, адже це неочікуваний, але дорогоцінний подарунок для громади.

Під оплески було знято покривало, і учасники дійства ознайомились із компонуванням та змістом меморіальної дошки.

Заступники голови територіальної громади В’ячеслав Матюшко та Василь Колодніцький, депутат Нетішинської міськради Олександр Степанюк, заступник директора ліцею Емілія Рибицька та керівник закладу Микола Матусець, народознавець зі Славути Марія Караван у промовах відзначили роль і місце Лесі Українки у літературній скарбниці держави та щиро подякували невгамовній послідовниці її справи Світлані Лелях за просвітницьку діяльність, увічнення пам’яті поетеси.

Слова подяки від колективу атомників промовила і заступник генерального директора ХАЕС з економіки та фінасів Альвіна Шестак.

Світлана Мефодіївна з свого боку подарувала бібліотекам селища та ліцею, окремим учасникам урочистостей власні книги: «Дві долі – одна філософія життя» і «Величні сподвижниці України».

Вона відзначила, що завжди розраховує  на допомогу і отримує зворотну позитивну реакцію від генерального директора ХАЕС Андрія Козюри, підприємців Марини Ящук, Сергія Галамаги, Павла Тимчика.

Цікавим був виступ письменника Миколи Руцького, який розповів, як українська ідея та голос безсмертної Лесі допомагали патріотам краю і презентував бібліотекам власну книгу «На переломі».

Ще одним прекрасним доповненням до урочистостей стала виставка картин юного художника з Корця, якому за наставника стала Світлана Лелях-Бегутова.

Учасники жіночого хору  та інші таланти селища супроводжували свято піснями.У селищному будинку культури присутні оглянули виставку картин, вишиванок, ляльок-мотанок, що їх представили творчі особистості територіальної громади.

Власна інформація