Ліцензію на продовження експлуатації енергоблока №1 ХМельницької АЕС у понадпроектний період вручено

25 липня Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорій Плачков урочисто вручив президенту «НАЕК «Енергоатом» Юрію Недашковському ліцензію на експлуатацію ядерної установки енергоблока №1 Хмельницької АЕС. Голова Держ­атом­регулювання наголосив на тому, що рішення щодо можливості довгострокової експлуатації енерго­блока у понад встановлений проектом термін приймається Держатомрегулювання на основі результатів переоцінки його безпеки. Було проведено комплексне інспекційне обстеження готовності ДП «НАЕК «Енергоатом» (ВП «Хмельницька АЕС») здійснювати діяльність на етапі життєвого циклу «експлуатація» ядерної установки енергоблока №1 Хмельницької АЕС під час довгострокової експлуатації.

Президент Енергоатома Юрій Недашковський відзначив, що енергоблок №1 ХАЕС став десятим за рахунком енергоблоком українських АЕС, який отримав ліцензію на роботу у понадпроектний термін. «З десятим – ювілейним – енергоблоком українських АЕС, якому продовжено строк служби, ми маємо і останню – четверту українську атомну електростанцію, яка отримала досвід продовження терміну експлуатації енергоблоків», – підкреслив очільник Енергоатома. Він наголосив, що із продовженням експлуатації першого енергоблока ХАЕС не залишилось жодних сумнівів у подальшому надійному функціонуванні атомної енергетики України.

«Всі разом ми зробили дуже важливу справу – завдання зі збереження існуючого парку атомних енергоблоків українських АЕС виконано. Колись мені пощастило бути у зміні, яка забезпечувала енергетичний пуск першого енергоблока­ ХАЕС, а сьогодні я з радістю отримую ліцензію на продовження строку­ його служби», – додав Юрій Недашковський. Генеральний директор­ Хмельницької атомної електростанції Микола Панащенко відзначив, що продовження експлуатації першого енергоблока станції є визначною подією для подальшого розвитку ХАЕС. «Переконаний, що колектив Хмельницької АЕС впорається із виконанням усіх ліцензійних умов», – підкреслив Микола Панащенко.

З приводу цієї важливої події відбулася телефонна розмова голови обласної ради Михайла Загородного із генеральним директором ВП «Хмельницька АЕС» Миколою Панащенком, в ході якої було наголошено на важливості прийняття рішення про продовження експлуатації енергоблока №1 до 2028 року. Голова обласної ради привітав керівника найпотужнішого промислового об’єкта області та весь колектив енергетиків з цією вагомою для всієї Хмельниччини та України подією і побажав подальшої успішної та безпечної роботи атомникам Нетішина.