Ліквідували умовну пожежу та врятували людей

Від виникнення надзвичайних ситуацій не застрахований практично жоден технічний та господарський об’єкт. Саме тому на Хмельницькій АЕС щорічно проводяться  пожежно-тактичні навчання за участі місцевих вогнеборців  і підрозділів, які постійно дислокуються у містах, що знаходяться в зоні спостереження електростанції.

Минулого вівторка на території Центру ділових зустрічей Хмельницької АЕС можна було спостерігати за  потужною технікою, задіяною у гасінні умовної пожежі. За сценарієм, у результаті порушення мешканцями готелю правил пожежної безпеки сталося загоряння в одній із кімнат. Наслідки будь-якого загоряння важко передбачити, тому рятувальники задіяли максимальну кількість техніки та особового складу. Після з’ясування обстановки, окрема група вогнеборців зайнялась евакуацією потерпілих і передала їх працівникам служби медицини катастроф.

Як свідчить практика, при виникненні пожеж не завжди вдається потрапити на ділянки поширення вогню без застосування спеціального спорядження. У ході розгортання рятувальники були екіпіровані засобами пожежогасіння, основним з яких є вогнетривкий скафандр та апарати забезпечення дихання. Тут інших варіантів не може бути, бо ж горіння  у закритому просторі спричиняє значне підвищення температури. Велику небезпеку для здоров'я рятувальників ста­новлять  продукти горіння у вигляді диму.  Вогнеборці використовували апарати захисту органів дихання німецької фірми «Драгер». Максимальний запас кисню у них розрахований на 102 хвилини. За цей час кожен рятувальник може виконати великий об’єм робіт з ліквідації пожежі.

Під час проведення тактико-спеціального навчання  проводилась перевірка дій адміністрації готелю ЦДЗ ВП ХАЕС у випадку виникнення пожежі на об’єкті з масовим перебуванням людей.  Також здійснювалось відпрацювання порядку взаємодії пожежно-рятувальних підрозділів 5 та 3 Державних пожежних рятувальних загонів, оперативних служб міста Нетішин та ВП ХАЕС при ліквідації умовної пожежі.

Начальник оперативно-координаційного центру ДСНС у Хмельницькій області, підполковник цивільного захисту Вадим Петришин схвально оцінив дії рятувальників 5 та 3 ДПРЗ. За його словами, при проведенні навчань удосконалено взаємодію відповідних служб, прийоми та способи гасіння пожеж із застосуванням спеціальної техніки, їх здатність реагувати на екстремальні події.

Олександр Шустерук

Фото автора