Ловили … задоволення

Для рибалок будь-який вільний день – свято, бо можна спокійно посидіти з вудкою на березі річки або озера, отримати задоволення від тихого плеса та збагатитись уловом. А вже коли до такого вільного дня додати урочистостей, то це загалом мрія кожного. Уявіть собі, що нині неділя, яку позначено у календарі святом Дня рибалки! А коли у цей день причетні до свята організовують змагання та спільне куштування юшки – то душа рветься від радості і захоплення!

На День рибалки очільники Клубу рибалок-аматорів Хмельницької АЕС влаштували змагання. Більше сорока любителів риболовлі прибули на берег ставка-охолоджувача, аби тут довести свою майстерність в улюбленому занятті. Екіпіровані на власний розсуд, але налаштовані заступником начальника відділу охорони праці Петром Ваником на безпечний хід риболовлі та скеровані головою Клубу-аматорів ХАЕС Сергієм Онищуком на правилах боротьби за хвостатих, учасники змагань зайняли сектори і приступили до справи.

«Любо-дорого дивитись, як зосереджено і благоговійно чаклували рибалки цілих чотири години, поглядаючи то на поплавок, то на суперника, що розмістився у сусідньому секторі і час від часу підсікає гачок із черговою рибиною. Тиша, замилування, - розповідає С.Онищук. – Не лише чоловіки цього разу виявляли майстерність. Вже знаний турнірний боєць Ірина Сухомлин та Тамара Черкас також діставали з води трофеї. А суддя, роль якого залишилась мені  та Тетяні Якименко і ще кільком перевіреним любителям риболовлі, може й розслабитись, позгадувати рибальські історії, або перли світової літератури з приводу рибальства. Найвідоміші «Старий і море» Е.Хемінгуея, «Листригони» А.Куприна, «Донька Альбіона» А.Чехова. Навіть далекі від цього заняття люди після оповідки про риболовлю «кікімори» Уільки Чарльзовни Тфайс з повітовим предводителем дворянства Федором Андрійовичем Отцовим будуть дивитись на це дійство з гумором і розумінням. А у нас був стимул і нагороди»!

На підбиття підсумків змагань зійшлись усі, маючи неабиякий улов. Уклейка, карась, плотвичка та інші хвостаті потрапляли на гачки­ з певною регулярністю. Принаймні Юрій Савченко, переможець за кількістю і масою виловленого, витягнув аж 145 рибин, які заважили 3 кг 648 грам. В числі призерів були ветерани цього заняття Кадим Каржау та Олег Гей. Три переможці разом наловили понад 10 кг риби. На п’яти їм насідала група рибалок, що також перейшли трикілограмовий рубіж.

Відтак на головний приз цього дня – наваристу уху - компонентів вистачало. І представники цеху господарського забезпечення, додавши майстерність куховарства, допомогли розділити спільну радість.

Найрейтинговіші рибалки за смачною юшкою  і розмовами розмірковували про підготовку до нових змагань вже «на виїзді». Річ у тому, що на ім’я голови профкому ППО ХАЕС М.Гука від колеги з Херсон­ського морського порту на­дійшла заявка на участь наших рибалок у VII Спартакіаді, що проводитиметься на Дніпрі у середині серпня. Нашим рибалкам належить або захистити звання чемпіонів попередніх змагань (а вони стали переможцями, втерши носа портовикам), або ж скласти повноваження. Але хто думає про програш, коли у нас така команда!

День рибалки пройшов. Залишилось задоволення і жага змагатись.

Віктор Гусаров

Фото Степана Пенчука