Майбутнє Нетішина – за успішним функціонуванням ХАЕС

Проектний термін експлуатації першого мільйонника ХАЕС, як відомо, завершився у грудні минулого року. З того часу він перебуває у найдовшому за  свою історію експлуатації ремонті, аби пройти  заплановані заходи та процедури і знову стати до роботи. Згідно з державною законодавчою та виконавчою практиками рішення про продовження терміну експлуатації має прийняти Державна інспекція ядерного регулювання України, обговоривши із громадськістю  питання, які стосуються діяльності енергоблока.

Учасників обговорень зареєструвалося 375 чоловік – переважна частина - нетішинці, а також представники  Києва, Рівненської та Хмельницької областей та навіть Харкова.

Відкрив громадські слухання директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ Борис Столярчук. Він стисло доповів присутнім про напрацювання у напрямку продовження термінів експлуатації першого енергоблока ХАЕС спільно Держатомрегулюванням та «НАЕК «Енергоатом».  Насамперед, експлуатуючою організацією підготовлено Звіт з періодичної оцінки безпеки, у якому обґрунтовано можливість подальшої експлуатації блока №1 і який відповідає чинному законодавству та  міжнародним вимогам. В межах програми ліцензування виконано великий обсяг інжинірингових робіт з підвищення безпеки. ДІЯРУ у травні поточного року здійснила інспекційне обстеження першого мільйонника ХАЕС, і, як зауважив доповідач, пересвідчилася у впровадженні заявлених заходів з безпеки, відзначила прогрес у їх реалізації.

- На сайті Державної інспекції ядерного регулювання України бажаючі можуть ознайомитися із комплексним аналізом безпеки, актом інспекційного обстеження, проектом рішення Держатомрегулювання щодо можливості подальшої експлуатації ХАЕС №1 та іншими необхідними документами. Сьогодні ми виходимо на завершальний етап процедури ліцензування енергоблока №1, - підкреслив Борис Столярчук. – І хочу усіх запевнити, що жодне питання чи пропозиція громадськості не залишаться поза нашою увагою.

Віце-президент «НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков довів до відома учасників слухань світовий досвід у питаннях роботи ядерних установок у понадпроектний термін. Ця практика підкріплена багаторічним досвідом експлуатації на уже продовжених енергоблоках, низкою важливих документів, наданих відповідними органами та установами, включаючи і МАГАТЕ. До слова, згідно з даними міжнародної агенції з атомної енергетики у світі наразі працює 491 атомний енергоблок, і 65% з них експлуатується понад 30 років, а п’ята частина від цієї кількості (приблизно 90 блоків) взагалі функціонує більш, ніж 40 років. Надійність – основний критерій  роботи АЕС.

У програмах дій Уряду, Енергетичній стратегії розвитку країни до 2035 року чітко окреслені завдання для національної енергокомпанії, серед яких - продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків є пріоритетом. На сьогодні 9 вітчизняних блоків із 15 ліцензовані на понад проектний строк, і це суттєвий внесок українських атомників у забезпечення енергетичної незалежності та безпеки держави.

- Наразі цей шлях долає і Хмельницька АЕС. Хочу наголосити, що в результаті виконаного комплексу робіт показник цільового критерію безпеки, який стосується частоти пошкоджень активної зони, на ХАЕС досяг такого високого рівня, який набагато кращий, ніж початково закладений у нормативних документах для проектування блоків з нуля. Колектив Хмельницької АЕС заслуговує високої оцінки роботи, адже вперше на своєму майданчику виконує роботи із продовження експлуатації ядерної установки. Додам, що фінансовий стан у енергокомпанії  доволі непростий. Проте головним пріоритетом завжди є і буде виконання заходів із підвищення безпеки, наді­йності та ефективної роботи енергоблоків. На ці завдання акумулюються відповідні ресурси, - підкреслив Олександр Шавлаков.

Віце-президент «НАЕК «Енергоатом» поділився планами щодо поді­бної роботи на інших українських АЕС, зазначивши, що аналогічні завдання виконують і планують завершити цьогоріч атомники Южно-Української АЕС. Наступного ж року на тривалий ремонт та продовження термінів експлуатації зупиняється п’ятий мільйонник ЗАЕС.

- Таким чином ми виходимо на завершення великої та вагомої роботи для наших енергоблоків, які були побудовані у ранній період розвитку атомної енергетики України,- підкреслив Олександр Шавлаков.

Формат громадських слухань передбачав доповідь генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка. Микола Сергі­йович презентував присутнім актуальну інформацію щодо стану виконання робіт із продовження термінів експлуатації першого енергоблока. Він зупинився на історії спорудження ХАЕС, датах пуску мільйонників та основних віхах роботи. За 30 років промислової експлуатації першим енергоблоком станції вироблено 198 млрд 380 млн кВт*год електроенергії, а  2 липня поточного року другий мільйонник видав у енергосистему 100 млрд кВт*годин електроенергії. Досі жоден вітчизняний енергоблок не перевершив рекорд, який встановлено у 2016 році блоком №1: тоді було вироблено 7 млрд 618 млн кВт*годин електроенергії.

Робота у напрямку продовження термінів експлуатації на першому енергоблоці почалася ще у 2015 році, саме тоді у Держатомрегулювання було направлено рішення про необхідність понадпроектного терміну роботи ядерної установки. У наступні два роки було розроблено та погоджено з ДІЯРУ план ліцензування та програми підготовки до продовження експлуатації, Звіт про періодичну оцінку безпеки. В рамках цих завдань було передбачено проведення як організаційних заходів, так і технічних, а саме: інжинірингових (101 захід), підвищення безпеки (97), виконання приписів регулюючих та наглядових органів (8), усунення відступів від вимог норм та правил ядерної та радіаційної безпеки (51). Під час реалізації  заходів були враховані 14 факторів безпеки, які стосуються проекту блока, поточного технічного стану систем та елементів, кваліфікації обладнання, експлуатаційної безпеки, використання досвіду інших АЕС та результатів наукових досягнень, аварійної готовності та планування, людського фактора, впливу експлуатації АЕС на навколишнє середовище та інші. Усі вони були враховані при проведенні комплексного аналізу безпеки, і за його результатами зроблено наступні висновки: при експлуатації у понадпроектний термін забезпечується захист персоналу, населення та навколишнього середовища у відповідності з вимогами діючих нормативних документів.

- Ми націлені на мінімізацію впливу на навколишнє середовище. Хочу всім повідомити, що з 2008 року  ми не робили жодного скидання у навколишнє середовище та воду, - підкреслив Микола Сергійович. – Політика енергокомпанії  та ХАЕС направлена на постійний контроль та аналіз стану безпеки першого мільйонника, за основу взято пості­йне підвищення безпеки АЕС. З урахуванням комплексу виконаних робіт з ПТЕ і запланованих заходів у період тривалої ремонтної кампанії підтверджується можливість безпечної довготривалої експлуатації блока №1 із виконанням наступної періодичної переоцінки безпеки першого енергоблока 13 грудня 2028 року. Наразі ми чекаємо прийняття рішення від колегії Держ­атом­регулюва­н­ня, яке, сподіваємося, затвердить висновки про довготермінову експлуатацію ядерної установки. А вже після цього можливе отримання ліцензії.

Що стосується фінансових затрат, то вони значно нижчі тих, які необхідні для спорудження нового енергоблока, і складають 1,2% від суми вартості нового будівництва.

- Ми провели уже зустрічі з громадськістю у 10 населених пунктах Хмельниччини та Рівненщини, у яких взяло участь понад 800 громадян. В ході цих заходів широко висвітлювали цілі та завдання продовження терміну експлуатації першого енергоблока ХАЕС, і в цілому громадськість підтримала діяльність атомної електростанції у цьому напрямку. Однією з умов є належне дотримання безпеки і компенсація ризику для населення зони спостереження, - підбив підсумок свого виступу генеральний директор Микола Панащенко.

Про повну підтримку  питань, які стосуються продовження понадпроектної роботи першого мільйонника ХАЕС, висловився і міський голова Нетішина Олександр Супрунюк: «Нетішин будувався паралельно з першим енергоблоком станції, тому для нас, мешканців, місто та атомна електростанція, - єдине ціле. Всі питання, які стосувалися продовження термінів експлуатації блока №1, оперативно виносилися та одноголосно підтримувалися депутатами на сесіях міської ради. Адже ми, насамперед, зацікавлені в подальшій успішній роботі енергопідприємства, бо це означає надходження у бюджет, розвиток інфраструктури міста. Нетішин без Хмельницької АЕС просто не зможе існувати.

Тетяна Степанюк

Фото Олени Веселової