Продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС під ретельним контролем

На Хмельницькій АЕС під керівництвом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського відбулась нарада з питань продовження терміну експлуатації першого енерго­блока Хмельницької АЕС.

У нараді взяли участь перший віце-президент – технічний директор «НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков, керівники профільних дирекцій компанії, представники ДІЯРУ, відокремлених підрозділів «Науково-технічний центр», «Атомкомплект» та провідні фахівці Хмельницької АЕС.

Відкриваючи нараду, Юрій Недашковський наголосив, що продовження строку експлуатації енергоблоків – надзвичайно важливе завдання для кожного працівника компанії. Зараз планово-попереджувальний ремонт на ХАЕС у розпалі, ремонтні роботи виконуються згідно із графіком, але є низка питань, які треба розглянути і вжити коригуючих заходів.

Про стан виконання ремонтних робіт, реалі­зацію заходів із підвищення безпеки доповів генеральний директор атомної станції Микола Панащенко. Він акцентував увагу на питаннях фінансування основних робіт із продовження терміну експлуатації, освоєння коштів, організації договірної роботи, організації закупівлі будівельно-монтажного та налагоджувального обладнання, умов відновлення експлуатації першого енергоблока.

Микола Сергійович повідомив, що на час проведення наради на першому енергоблоці Хмельницької АЕС вже тривала 62 доба ремонтної кампанії. На реакторній установці проводиться перевантаження ядерного палива. Воно із корпуса реактора вивантажене і знаходиться у басейні витримки. Крім цього, ремонтні роботи тривають на першому каналі системи безпеки, а другий та третій канали перебувають у режимі чергування. Працівникам, які задіяні у ремонтній кампанії, вдалося завершити капітальний ремонт четвертого головного циркуляційного насоса і приступити до аналогічних операцій на третьому. Закінчено вихорострумовий контроль теплообмінних трубок першого, третього та четвертого парогенераторів. На черзі – другий. Активно виконується гідроізоляція залізобетонних конструкцій басейну витримки. Актуальним питанням є модернізація перевантажувальної машини.

 Микола Сергійович також дав характеристику ремонтних робіт у турбінному відділенні.  За його словами, вже завершено ремонт циліндрів низького тиску. Ведеться капітальний ремонт на першому дизель-генераторі першої системи безпеки, підігрівачах високого тиску. Було повідомлено й про хід лагодження генератора, проведення робіт з технічного огляду і експлуатаційного контролю металу обладнання трубопроводів, тощо. Генеральний директор зробив акцент на тому, що ремонтна кампанія на першому енергоблоці триває згідно із затвердженими графіками.

Під час обговорення заходів із продовження терміну експлуатації першого енергоблока йшлося й про те, що згідно із планом ліцензування першого енергоблока, за 60 днів до виведення реакторної установки на мінімально-контрольований рівень потужності після ППР-2018 очікується чергова перевірка комісією Держатомрегулювання готовності енергоблока до довго­тривалої експлуатації. Результатом перевірки стане Акт комплексного інспекційного обстеження. Для прийняття рішення про можливість довготривалої експлуатації першого енергоблока  на енергетичних рівнях потужності після виконання всіх заходів з продовження термінів експлуатації необхідно отримати від ДІЯРУ ряд документів. Зокрема Постанову колегії про стан виконання робіт із продовження терміну експлуатації,  Рішення ліцензійної комісії про можливість внесення змін у ліцензію. І насамкінець – зміну в ліцензію у зв’язку із продовженням терміну експлуатації енергоблока.

Крім цього, на нараді піднімались питання проведення цьогоріч у лютому-березні  громадських слухань щодо  питань продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Згідно із підписаним генеральним директором наказом, сформовано склад представницької групи Хмельницької АЕС, до якої увійшли спе­-ці­алісти низки підрозділів електростанції, завдання яких визначається у наданні громадськості вичерпної достовірної інформації  про роботу енергоблока, його ресурсні можливості. Вже підготовлено відповідні презентаційні матеріали, затверджений графік зустрічей із представниками громад зони спостереження. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко уточнив, що громадські слухання із продовження терміну експлуатації першого енергоблока за побажанням представників місцевих владних структур будуть проходити як на території Нетішина, так і у визначених населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження.

Під час обговорення нагальних питань учасники наради обмінялися думками щодо виконання процедурних, дозвільних питань стосовно Програми підготовки першого енергоблока  ХАЕС до експлуатації у надпроектний термін. Як було зазначено, за результатами робочої наради видані протокольні доручення щодо питань продовження терміну експлуатації енергоблока.

Після завершення наради президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський для станційних ЗМІ надав свій коментар з приводу реалізації заходів продовження терміну експлуатації першого енергоблока.

- Треба пам’ятати, - розповів Юрій Олександрович, - що для встановлення тридцятирічного строку експлуатації першого енергоблока мав місце консервативний підхід. Досвід експлуатації наших енергоблоків свідчить, що принаймні оцінка такого критичного обладнання, як корпус реактора дає підстави для продовження термі­ну експлуатації енергоблока Хмельницької АЕС щонайменше як на двадцять років. Від цього є економічна вигода, бо заходи з продовження терміну його експлуатації принаймні у двадцять разів дешевші, ніж його будівництво з «нуля» на новому майданчику. Тут простежується економі­чна доцільність, а також питання енергетичної безпеки нашої держави. Хочу нагадати про те, що урядом затверджена Стратегія розвитку енергетичного комплексу до 2035 року, в якій передбачається збереження потенціалу атомної енергетики у такому вигляді, яким він є на сьогодні, коли цією генерацією виробляється більше п’ятдесяти відсотків електроенергії у нашій державі. Нашим першочерговим завданням є збереження потенціалу реакторних установок, які сьогодні активно експлуатуються, за рахунок постійної модернізації та реконструкції.

Юрій Олександрович переконаний, що продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС повинно відповідати всім міжнародним стандартам із підвищення безпеки.

Олександр Шустерук

Фото автора