«Ми не стоїмо на місці, розвиваємося»

Цю фразу впродовж розмови із журналістами начальник відділу охорони навколишнього середовища О.В.Левицький повторював кілька разів. І зміст сказаного очевидний: сьогодення вимагає новизни. У підходах до роботи, до сучасного матеріально-технічного оснащення. За роки діяльності фахівці відділу продемонстрували чітке дотримання чинних нормативних документів, що регламентують природоохоронну діяльність, співпрацю з провідними науковцями країни, яка спонукає йти в ногу з часом, переймати і запроваджувати прогресивні надбання

Значно полегшує справлятися із покладеними на ВОНС обов’язками достатнє укомплектування відділу комп’ютерною технікою та відповідне програмне забезпечення. Відтак дуже легко порівняти наскільки різняться ті чи інші показники у різні роки, для цього достатньо два-три рази клацнути мишкою і не копатися у товстих папках з пожовклими від часу документами. Аналіз показує, що ні повітря, ні вода, ні земля, ні клімат за роки експлуатації ХАЕС у довколишній окрузі не зазнали суттєвих змін, об’єкт не має згубного впливу на природу. А закиди песимістів, що не все так гладко, як нас у тому переконують, не витримують жодної критики. Бо йдеться не просто про цифри на папері, за ними – реальність. Та реальність, у якій ми живемо.  Ну хіба ж би стали фахівці, сповна володіючи інформацією про справжній стан речей, будуватися в Нетішині та довколишніх селах, займатися садівництвом і городництвом? Це найкращий доказ достовірності наших багаторічних досліджень, які підтверджують безпечні умови проживання в зоні розташування ХАЕС, вільне користування благами природи. Вільне, але не бездумне, що приводить до її знищення. На цьому наголошував співрозмовник, звертаючись до всіх жителів міста.

Не так давно у відділі сталася подія, на яку давно чекали – окреме приміщення (колишня аптека) отримала в своє розпорядження еколого-хімічна лабораторія. Тут створені всі умови для повноцінної роботи, наступним позитивним кроком стане оновлення лабораторного обладнання, на що очікують найближчим часом. Отож, на місці й справді не тупцюємося, рухаємося вперед.

- З нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища щиро зичу всім мирного неба, здоров’я, якісного життя і чудового навколишнього середовища – сказав на завершення О.В.Левицький. – Бережіть природу, і вона сторицею вам віддячить.

Ольга Сокол