Міцніємо і згуртовуємось у боротьбі

У 2020 році профспілкова організація Хмельницької АЕС, як зрештою і енергокомпанії, потрапила у надскладне становище – коронавірус вніс корективи у звичний ритм роботи, позначився на ряді звичних для профспілкової діяльності форм.

Проте, головну функцію – забезпечення нормального трудового ритму і відпочинку працівників ніхто не відміняв. Для зменшення впливу неочікуваної пандемії разом із роботодавцем  було застосовано ізоляцію важливих для виробництва категорій працівників, закуплено засоби індивідуального і колективного захисту, змінювався графік роботи, аби зменшити кількість контактів між членами колективу, значна кількість працівників працювала у режимі віддаленої діяльності. Ми активно співпрацювали із медиками, аби вони мали можливість вчасно реагувати на ті чи інші обставини.

На наш погляд, все  це сприяло покращенню ситуації, і колектив завершив поточний рік із високими трудовими здобутками. Вже 22 грудня Хмельницька атомна виконала річне планове завдання. Новий рік зустрічаємо перевиконанням тих завдань, які перед нами ставила енергокомпанія. Не лише пандемія завдавала нам неабиякого клопоту. На жаль, державні мужі із складу Міненерго не радували нас розумними зваженими рішеннями, доклали багато зусиль, аби атомна енергетика зазнавала труднощів у повсякденній діяльності. 19 серпня 2020 року за ініціативи Атомпрофспілки України відбулася попереджувальна акція

протесту працівників Державного підприємства «НАЕК «Енергоатом». Атомники вимагали переглянути дискримінаційну політику стосовно державної компанії, закріплену у Постанові Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2020 року, та напрацювати дієві заходи виходу стратегічно важливого підприємства із критичного фінансового стану. Ми виступили із вимогами: звільнити з займаної посади в.о. міністра енергетики О.А.Буславець; зняти обмеження для ДП «НАЕК «Енергоатом» при проведенні торгів на ринку електричної енергії, передбачених у додатку до Постанови КМУ від 05.08.2020 №694; розробити та затвердити Програму розвитку атомно-енергетичного комплексу України;  припинити ручне управління взаємовідносинами між суб’єктами–учасниками енергоринку; розпочати процедуру створення окремого органу управління атомно-енергетичним та промисловим комплексом; забезпечити використання у повному обсязі наявних потужностей АЕС; терміново приступити до виконання заходів, передбачених Законом України від 17.05.2020 №2386 «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії».

Нас не в усіх аспектах почули, і боротьба продовжилась. Атомпрофспілка заявила, що якщо Уряд не ухвалить механізми виведення державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» з кризи, Атомпрофспілка має намір вдатися до радикальних заходів –  безстрокової акції протесту із дотриманням усіх обмежень, пов’язаних з коронавірусом. У містах-супутниках будуть розміщуватись наметові містечка. Ми розраховуємо на підтримку Президента України, візит якого відбувся 2020 року і в результаті якого ми маємо документ, що дає поштовх для добудови 3 і 4 енергоблоків ХАЕС.

Атомники нашої станції володіють необхідними знаннями і навичками, аби втілити у життя такий проект. З іншого боку, профспілковий комітет компанії пролонгував на 2021 рік Колективний договір, що, безумовно, на даний момент є найкращим в українському профспілковому русі. Права працівників захищено за різними напрямками.

Багато зроблено у напрямку страхування членів колективу. Попри пандемію, нам вдалось організувати і провести дитяче літнє оздоровлення 81 особи у таборі відпочинку «Водограй». На ці цілі витрачено понад 1 мільйон 102 тисячі гривень. Працівники ХАЕС та члени їх родин (всього 521 особа) мали можливість покращити свій фізичний стан у санаторіях «Вікторія», «Аркада», «Шахтар, «Діана», що у Трускавці та Східниці, на Закарпатті - у «Квітці полонини», «Гірській Тисі», «Синяку», «Сонячній долині». На ці цілі пішло понад 15 мільйонів гривень, майже 12 мільйонів виділено на відпочинок 859 чоловік у пансіонатах «Затока», «Поляна», «Бердянськ» та у Хорватії.

Не надто  активним було спортивне життя. Проте, 2020 року вперше в історії проведення Всеукраїнської спартакіади ФСТ «Україна», команда Атомпрофспілки, до якої входили представники ХАЕС, стала переможцем. Надзвичайно потужно виступали волейболісти. Профспілка, зокрема її молодіжне крило, живе конкурсами і благодійними акціями, наші активісти беруть участь у різноманітних заходах, що сприяють піднесенню ролі станції і його колективу. Маю сподівання, що 2021 рік буде для нас сприятливим і примножить наші здобутки.

Михайло Гук, голова ППО ХАЕС