Мiцнiють  сили журналiстськi i зв’язки

Свого часу у журналістському середовищі була популярною форма підготовки і написання матеріалу, що передбачала заглиблення у сферу діяльності героя – журналіст змінює професію. На кілька тижнів, або й місяців майстри пера ставали водіями таксі, моряками, залізничниками, трактористами, стюардами… Згодом у солідному газетному, або журнальному виданні з’являлись роздуми про ту чи іншу професію, оживали у наближеній до письменництва формі герої, з якими журналісту доводилось зустрітись під час підготовки нарису чи есе. Така форма спілкування з героями оповідок подекуди зближувала на все життя, допомагала урізноманітнити палітру журналістських виступів.

На чотири вихідних дні газетярі «Перспективи» Віктор Гусаров та Олександр Шустерук, а також наші прихильники і помічники у написанні певних матеріалів працівники ХАЕС провідний інженер ЦНВУ Олександр Стефанович та начальник дільниці електроцеху Андрій Глазков перевтілились у заядлих спортсменів. В рамках двадцятої Спартакіади журналістів Рівненської області наша команда доводила, що ми вміємо не лише споглядати і оцінювати дії інших людей, але й гідні кидати дротики, вирішувати складні головоломки, володіти швидко летючими предметами, заставляти супротивника капітулювати –  це так образно можна сказати про види змагань, у яких ми брали участь. Дартс, шахи і шашки, настільний теніс, армреслінг. У цих дисциплінах представники Нетішина виглядали гідно та солідно. Ми здобули дев’ять медалей та загальнокомандне друге місце. Повний комплект спортивних нагород отримав Олександр Шустерук, два срібла і бронза у Олександра Стефановича, Андрій Глазков здобув срібло та бронзу, автор цих рядків у вазі понад 90 кг у рукоборстві поступився значно молодшому представнику команди Latti.

Не поступились нетішинці нікому у вмінні спілкуватись, ловити рибу, співати пісні. У цих дисциплінах весь колектив отримав найвищу оцінку організаторів.

Саме у бесідах tet-a-tet, неформальному спілкуванні є можливість передати людям, що займаються формуванням громадської думки, власні враження про наше місто, найбільше підприємство Хмельниччини – ХАЕС, допомогти визначитись із героями їх майбутніх публікацій, налагодити тісніші зв’язки із фахівцями у царині журналістики сусідньої області. Краще, як за спільно звареною і відсьорбнутою з казанка юшкою не пізнаєш товариша по перу, його уподобання, думки, настрої. Метою змагань організатори Спартакіади визначають залучення працівників засобів масової інформації до регулярних занять  фізичною культурою та спортом; зміцнення здоров’я; організацію змістовного відпочинку; визначення переможців серед спортсменів-аматорів в галузі журналістики для участі у Спартакіаді трудящих Рівненської області. Але значення таких змагань значно ширше – загартування і згуртування різних за досвідом і статусом, позиціонуванням у суспільстві  працівників ЗМІ, налагодження тісніших контактів між фахівцями різних видань.

Зрештою, це наш четвертий виступ на Спартакіадах журналістів сусідньої області. У 2016 ми здобули кубок за друге місце. Наступні роки принесли нам бронзові відзнаки. Цьогоріч  відбулось повторення дебютного року.

Ми потоваришували із багатьма колегами, збагатились їхніми підходами до роботи у сучасній журналістиці, ширше і глибше дивимось на проблематику збереження ЗМІ, свободи слова, тощо. У бесідах із фахівцями ХАЕС наші колеги мали можливість оцінити питання електроенергетики взагалі і атомної зокрема, складові культури безпеки, що на всіх етапах впроваджується у Компанії, рівень культури співрозмовників, широту інтересів атомників.

Маю зауважити. Що О.Стефанович та А.Глазков не в перший раз стоять за честь газети і ХАЕС. Їх знають по виступах на змаганнях із зимової риболовлі, минулорічної спартакіади, по участі у культурно-мистецьких заходах. Їх знають, як фахівців, що можуть доступними словами пояснити складні процеси виробництва електроенергії на ХАЕС. І журналісти Рівненщини сприймають їх як колег.

Голова журналістської організації Рівненщини Дмитро Тарасюк висловив слова подяки за участь команди «Перспектива» ХАЕС» і сподівання про зустріч у майбутньому році. А ми і не будемо відмовлятись.

Віктор Гусаров

Фото Анатолія Похилюка, Олександра Шустерука