Миколай прийшов до всiх

За стародавнім повір`ям в ніч з 18-го на 19-те грудня Святий Миколай ходить по землі і розносить добрим дітям подарунки. Кожна дитинка шукає зранку під подушкою те, про що попрохала напередодні  Миколая і, коли знаходить, відчуває себе щасливою.

Святий Миколай заповідав, що в цю ніч всі мусять бути щасливими – і ті, кому роблять подарунки, і ті, хто їх робить. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро.

19 грудня члени комісії профкому по роботі з дітьми і шефській роботі завітали до Нетішинського центру реабілітації дітей-інвалідів, який «переїхав» з будівлі дитячого садочка №2 до ДНЗ № 9.  І хоча сюди ми навідались вперше (цим закладом вже багато років поспіль опікується колектив транспортного цеху), але зустріли там декілька своїх давніх підопічних діток, для яких зовсім недавно, 3 грудня, проводили захід до Всесвітнього дня людей з особливими потребами.

На честь свята дітки читали нам вірші, а дехто навіть похвалився, що Миколай вже приходив до нього додому із подарунком. Та все ж з раді­стю приймали від нас м`які  іграшки, гарні кольорові кульки, конструктори та солодощі – набори цукерок «Хатинка Діда Мороза» та кіндер-сюрпризи і льодяники.

Поспілкувавшись з дітками і їх наставниками, а також з директором центру Інною Іванівною Дмитрук, ми дізнались, що даний заклад відвідує 20 дітей з денною стаціонарною формою перебування та ще 98 дітей амбулаторно. Дев’ять дітей мають діагноз ДЦП. Про здобутки та досягнення колективу яскраво свідчить той факт, що центр займає п’яте місце серед подібних закладів України. Заповітною мрією очільника закладу є придбання гідромасажної ванни, яка коштує близько 230 тис. грн, адже вона  конче необхідна дітям з порушеннями функцій опорно-рухового апарату.

Та день подарунків на цьому не закінчився, і далі ми поїхали в гості до наших давніх друзів – Острозької спеці­альної загальноосвітньої школи-інтернат для дітей з вадами слуху. В цей заклад завжди приємно навідуватись. Все тут говорить про те, що любов до дітей, чуйність і відпові­дальність за свою справу для праці­вників закладу стоїть на першому місці і є пріоритетом у роботі. Незабаром школі-інтернат виповниться 80 років. Можна собі уявити, скільки особливих дітей знайшли в цьому закладі підтримку і розуміння, отримали відповідну освіту і дорогу в життя!

Директор закладу Галина Василівна Лебідь розповіла нам, що в школі-інтернат перебуває 106 діточок віком від 3-х до 20-ти років. Дошкільна група нараховує 11 дітей, які потім навчаються 5 років у початковій школі, а старші школярі навчаються до 12-го класу. Всі 74 педагогічних працівники школи сумлінно і віддано працюють зі своїми вихованцями. За словами Галини Василівни, останнім часом до них на екскурсію приїздять гості навіть з-за кордону. І дійсно, затишні класи та казкові персонажі на території закладу, талановито і вибагливо змайстровані руками педагогів, сподобаються кожному.

Ми передали 106 святкових новорічних подарунків для кожної дитинки від працівників Хмельницької АЕС, а також запросили вихованців школи-інтернат до себе в гості наступного року на наш щорічний захід у Палаці культури.

Святкові новорічні подарунки у День Святого Миколая були доставлені також 120 вихованцям ще одного закладу м. Острог – спеціальної школи-інтернат для дітей з вадами розвитку. У зв’язку з продовженням карантину на невизначений термін ми передали їх директору закладу Галині Миколаївні Бернацькій з проханням потім роздати дітям.

І, звичайно ж, ми не забули про своїх давніх підшефних – мешканців Кривинського будинку престарілих громадян та вихованців Берездівської спеціалізованої допоміжної школи-інтернат. Тому 23 грудня завітали на новорічний ранок до дітей з подарунками від наших колег. Хочу сказати, що дитяче свято було напрочуд феєричним, теплим і артистичним. Діти у гарних маскарадних костюмах майстерно перевтілювались у відомих персонажів – Катю Осадчу, Діму Коляденка, був навіть Лісапетний Батальйон, а Дід Мороз і Снігуронька водили хороводи з малечею навкруг ялинки і щиро дарували новорічні подаруночки і цукерки!

Кожна дитина мала змогу якимось чином себе проявити, читали вірші клоуни, бджілки, зайчики, інші персонажі  і дуже щиро раділи нашим оплескам і нашій увазі. Найактивніші учасники отримали дуже гарні подарунки – дівчинка, що була Снігуронькою, отримала у подарунок від працівниці ХАЕС нову шкіряну дублянку, а та, що грала роль Каті Осадчої, отримала і зразу ж взула гарні хутряні капці.

Всім діткам, (а їх в школі-інтернат 50 чоловік) ми привезли солодкі новорічні подарунки, а також печиво, банани, мандарини, сік до святкового столу. Працівники турбінного цеху придбали для потреб школи-інтернат новий принтер, і представник цеху Лариса Дорошенко урочисто вручила подарунок дітям. А ще ми передали для малечі швейну машинку і безліч корисних і необхідних речей, які зібрали наші працівники.

Чудове дитяче свято ми залишали з приємними враженнями і водночас з сумом за подальшу долю цих, таких щирих і добрих дітей. Адже у дорослому житті, на жаль, поруч з ними не буде таких чудових людей, як директор школи Галина Володимирівна Беренда і очолюваний нею колектив чуйних і відданих своїй справі педагогів.

В новорічні та різдвяні свята тепла та уваги потребують не тільки маленькі громадяни нашої країни, а й престарілі люди, які волею долі опинились на старість не в затишному будинку зі своєю родиною, а в спеціалізованому закладі. Тому того ж 23 грудня члени комісії відвідали мешканців  будинку для престарілих громадян, що в с. Кривин.

Особисто кожному старенькому, (а їх там 30 чоловік) вручили по пакуночку з подарунками і солодощами.

А 24 та 25 грудня діти працівників ХАЕС мали змогу відсвяткувати прийдешні свята біля гарної ялинки в Палаці культури на новорічних ранках. Разом з казковими персонажами дітки весело водили хороводи, танцювали, а потім із захопленням дивились новорічну виставу, підготовлену художнім колективом закладу.

В ці чудові зимові дні ми бачили безліч щасливих дитячих посмішок і  радісних оченяток, що світились від задоволення, а також почули багато вдячних слів від стареньких. І ми дуже хочемо, хоча б на словах, але донести частинку тої вдячної радості і дитячого тепла нашим шановним колегам, працівникам ВП ХАЕС, які щиро і з любов`ю готувались до Дня Святого Миколая і Нового року, поді­лились своїми статками, не забули про стареньких і малечу та здійснили безліч дитячих мрій!

Працівниками ХАЕС на придбання новорічних подарунків підшефним загалом було зібрано 18861 грн.: ВКМ – 2855, ЦТАВ – 2697, ЦДПРВ – 2530,  скринька - 2018, КДЮСШ – 1850,  ЦГЗ – 1350, ЦРБ – 1290, пенсіонери – 1026,  ТрЦ – 1015, САБ -600, СК ППО – 540, ВОП – 350, ВМСіТД – 240, ХЦ – 200, ЦНВУ – 150, НТЦ – 150.

На придбання 246 подарунків для вихованців Нетішинського центру реабілітації дітей-інвалідів та двох Острозьких спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами розвитку та вадами слуху було витрачено 9101, 80 грн. Для 50 вихованців Берездівської спеці­альної школи-інтернат та 30 мешканців Кривинського будинку-інтернат для інвалідів та людей похилого віку було закуплено подарунків на 5419,27 грн. Загальні витрати склали 14521,07 грн. Залишок у 4340,03 грн буде використаний на придбання чемоданів для 9 випускників Березді­вського інтернату.

Марія Качурець (ВЗЯ) подарувала дітям дуже вишукану колекцію ляльок.

Тож будьте щасливими, шановні наші колеги, бо творити добро – це справді велике щастя! 

Ріта Грицаєнко,

член комісії ПК по роботі з дітьми і шефській роботі

P.S. Працівники відділу соціального розвитку Хмельницької АЕС в образі Святого Миколая традиційно приходить до дітей, які на момент свята перебувають у дитячому відділенні ДЗ СМСЧ-4. Цього року  тридцять три дитини пораділи ласощам, подарованим працівниками відділу. Свято приходить до кожного.