МIжнародний досвIд – це завжди корисно

Діяльність Хмельницької АЕС  багатогранна і здійснюється за різними напрямками, одним з яких є міжнародне співробітництво. На енергопідприємстві цією роботою опікується відділ міжнародної співпраці та технічної допомоги. Минулого року Хмельницьку АЕС відвідали тридцять три іноземні делегації, шістнадцять візитів відбулися у період карантину. В основному, співробітництво було зосереджене на питаннях модернізації, експлуатації, технічного обслуговування та ремонту обладнання діючих енергоблоків атомної електростанції. Інші контрактні роботи виконувались персоналом Хмельницької АЕС на майданчиках постачальників обладнання та послуг за межами України. Більшість таких відряджень - це участь фахівців станції  у заводських приймальних випробуваннях обладнання для ХАЕС, зокрема на підприємствах Австрії, Німеччини, Чехії, Литви, Франції, Польщі. У 2020 році тривало співробітництво із 17 іноземними фірмами, серед них: GE Power (Польща), TENSOR та Альберг Камерас (Швеція), АНФ Енерго та  Діаконт (Росія), ШКОДА (Чехія), Svertas group (Литва), INETEC (Хорватія), NUKEM (Німеччина), Дзідра (Естонія) тощо.

Минулий рік був непростим для колективу через карантинні заходи, не був він винятком і для працівників відділу міжнародної співпраці та технічної допомоги. Не зважаючи на перепони, за словами начальника підрозділу Марини Осинської, для них він був насичений напруженою роботою та відповідальними завданнями, з якими станційні «міжнародники» успішно впоралися. У 2020 році основними напрямками роботи була співпраця із ВАО АЕС, МАГАТЕ та за комерційними контрактами.

- Нам довелося пристосовуватися до роботи в умовах пандемії. Попри карантин, міжнародне співробітництво продовжувало розвиватися. Воно вийшло на новий рівень. Всі конференції, наради та робочі зустрічі ВАО АЕС, МАГАТЕ та інших міжнародних організацій проводилися у відеорежимі. З одного боку, це мінус, тому що живе людське спілкування не може замінити навіть відеосеанс, проте з іншого боку - більше учасників мали можливість приєднатися до відео­конференції. У зв’язку з цим виникло питання забезпечення синхронного перекладу під час відеонарад. Протягом року інженери-перекладачі ХАЕС забезпечували кваліфікований синхронний переклад для учасників ХАЕС, - свідчить Марина Осинська.

Минулого року Хмельницька АЕС продовжувала активно співпрацювати із Московським центром ВАО АЕС за п’ятьма напрямками асоціації. Більша частина роботи припала на програму «Професійно-технічний розвиток», в рамках якої проведено 16 робочих зустрічей та семі­нарів. Через карантинні обмеження переважна більшість з них відбулася у відеорежимі. Найбільш напруженим часом для спеціалістів ВМСТД став минулорічний грудень, тому що саме на цей період часу планувалась майже половина заходів, зокрема робоче засідання на тему «Збільшення потужності діючих енергоблоків ВВЕР», засідання позачергової ради керуючих ВАО АЕС-МЦ, ради технічних керівників/головних інженерів ВАО АЕС-МЦ, Другий міжнародний форум молодіжного руху ВАО АЕС-МЦ, нарада контактних осіб ВАО АЕС-МЦ, нарада експертної групи із комунікації.

- Ускладнилася робота за програмою «Партнерські перевірки», яка дозволяє членам Асоці­ації вивчати і обмінюватися кращими світовими досягненнями в сфері безпеки і надійності експлуатації АЕС і, внаслідок цього, покращувати роботу своїх станцій. У нових умовах партнерські перевірки проводилися із залученням лише українських експертів. Також виникли проблеми у реалізації програми «Технічна підтримка та обмін», котра передбачає проведення місій технічної підтримки та бенчмаркінгових візитів з обміну досвідом, в рамках яких заплановані поїздки на інші АЕС та залучення іноземних експертів. Лише один фахівець Хмельницької АЕС у серпні 2020 року взяв участь у місії підтримки «Оцінка стану і підвищення рівня культури безпеки» на Южно-Українській АЕС, а у вересні теж наш представник брав участь у повторній партнерській перевірці на ЮУАЕС у якості експерта за напрямом «Технічне обслуговування і ремонт».

Минулоріч на ХАЕС також було заплановано проведення двох місій підтримки, але через пандемію вони були скасовані та перенесені на нинішній рік. Сподіваюся, що ми зможемо провести їх із урахуванням обставин, що склалися. В цілому, минулоріч у заходах Московського центру ВАО АЕС взяв участь 61 спеціаліст Хмельницької АЕС, - зазначила Марина Осинська.

У 2020 році розпочалось співробітництво із Паризьким центром (ПЦ) ВАО АЕС. Відповідно до тристороннього меморандуму, підписаного у жовтні 2019 року між ДП «НАЕК «Енергоатом», Московським і Паризьким центрами ВАО АЕС, енергокомпанія приєдналася до програми «Партнерські перевірки» Паризького центру ВАО АЕС і організувала роботу із формування резерву висококваліфікованих фахівців для даного напрямку діяльності. Було розпочато відбір кандидатів для роботи у якості так званих секондистів – технічних експертів, які після навчання братимуть участь у партнерських перевірках Паризького центру. Хмельницька АЕС визначила три кандидатури для роботи в ПЦ, однак, на жаль, представники ХАЕС не пройшли конкурсне випробування із англійської мови.

- У 2020 році всі робочі зустрічі, які проводилися Паризьким центром ВАО АЕС, відбувалися також у відеорежимі. Зараз ми готуємось до чергової наради із питань співробітництва, сподіваюсь, що отримаємо відповіді на свої питання стосовно подальшої діяльності, - наголосила начальник відділу МСТД.

Протягом збіглого року продовжувалося і співробітництво із МАГАТЕ, від ХАЕС у заходах взяли участь десять спеціалістів. Звичайно, в умовах пандемії кількість заходів була обмеженою, частина з них через відповідні причини була скасована. У рамках програми гарантій на ХАЕС проведено дві інспекції для виконання діяльності із обліку і контролю ядерних матеріалів на майданчику. У грудні 2020 року Центром з інцидентів та аварійних ситуацій МАГАТЕ було організовано та проведено два вебінари, у яких взяли участь сім фахівців Хмельницької АЕС.

На ХАЕС тривала робота із реалізації двох проектів міжнародної технічної допомоги з боку Уряду Швеції: це контракт із оновлення та надання технічної підтримки для програмного забезпечення RiskSpectrum PSA (минулоріч було виконано поточне оновлення ІАБ енергоблока №2 та триває актуалізація матеріалів ІАБ енергоблока №1), та контракт: «Фізичний захист Хмельницької АЕС».

- 2021 року на Хмельницькій АЕС запланована повторна партнерська перевірка: візьмемо на озброєння досвід інших станцій і продовжимо працювати в умовах пандемії, маю надію, що успішно, - підбила підсумок начальник ВМСТД Марина Осинська.

                Тетяна Степанюк