Модернізовано систему автоматичного управління РДЕС

 

   У рамках продовження терміну експлуатації першого енергоблока та реалізації  Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України (КзПБ) на Хмельницькій АЕС замінено значну частину обладнання на більш сучасне. Зокрема, модернізовано систему автоматичного управління резервної дизельної електростанції (РДЕС) енергоблока № 1.

«Під час планово-попереджувального ремонту на першому енергоблоці було замінено фактично все електротехнічне обладнання трьох комірок РДЕС енергоблока № 1. Наразі змонтовано нове, сучасне обладнання систем автоматичного управління резервних дизельних електростанцій на базі програмно-технічного комплексу, проведені пусконалагоджувальні роботи та введено в дослідну експлуатацію із застосуванням обладнання вітчизняного виробництва. Серед виробників: ТОВ "ВЕСТРОН", електротехнічна корпорація «ЕлКор» (м.Харків), ТОВ "Високовольтний СОЮЗ-РЗВА" (м. Рівне) та інші», - зазначив начальник дільниці з ремонту засобів автоматизації зовнішніх об’єктів цеху теплової автоматики і вимірів ВП ХАЕС Віталій Ткачук.

Будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи здійснювалися генпідрядником «Техенерго» за участі фахівців ТОВ «Харківське монтажно-виробниче підприємство "Електропівденмонтаж", ТОВ «Промислові захисні покриття (м. Київ) та
ТОВ «Кузнецовське налагоджувально-монтажне управління "Електропівденмонтаж" із міста-супутника РАЕС. Значний об’єм робіт здійснено безпосередньо спеціалістами ТОВ "ВЕСТРОН", основним виробником та постачальником обладнання, які допомогли змонтувати, налагодити і впровадити в роботу. Персонал ЦТАВ, який здійснює контроль за роботою системи, навчався працювати на новому обладнанні безпосередньо на робочому місці і нині повністю опанував нову систему автоматичного управління РДЕС.

Наразі обладнання знаходиться у дослідній експлуатації. Введення у промислову експлуатацію заплановано в поточному році.

За словами Віталія Ткачука, обладнання відповідає сучасним вимогам в частині надійності, діагностики, реєстрації та архівування подій.

Заміну аналогічного обладнання РДЕС планується також здійснити і на другому енергоблоці під час планово-попереджувального ремонту в 2020 році.