Модернізовується система автохімконтролю

Удосконалення та автоматизація водно-хімічного режиму 1-го та 2-го контурів та модернізація системи автохімконтролю (АХК) на Хмельницькій АЕС - серед пріоритетних заходів Комплексної зведеної програми підвищення безпеки (КзПБ).

На важливості введення модернізованої системи автохімконтролю відповідно до заходів КзПБ, наголосив під час зустрічі із журналістами корпоративних ЗМІ начальник хімічного цеху ВП ХАЕС Микола Замфіракі. Він зазначив, що на ХАЕС за участі представників підприємства промислової автоматики  «Славутич» здійснюється пусконалагоджувальні роботи із введення автохімконтролю.

Роботи, які заплановано здійснити протягом місяця, мають за мету сформувати відповідний алгоритм всіх необхідних показників водно-хімічного режиму. Зокрема, на робочих місцях будуть відображатися, відслідковуватися і фіксуватися дані, які сприятимуть зменшенню процесів корозії, відкладень на теплопередаючих поверхнях, а також допомагатимуть у оперативному прийнятті рішень.

Керівник хімцеху також нагадав про нещодавнє введення у промислову експлуатацію надсучасного обладнання – спектрометрів елементного аналізу останнього покоління. Вони дозволяють хімікам проводити атомно-емісійну спектрометрію з індуктивно-зв’язаною плазмою. Таке обладнання на Хмельницькій АЕС дозволяє виконати усі можливі аналізи води, відкладень, вхідний контроль реагентів за багатоелементними методами. Протягом одного вимірювання  одночасно можна виконати аналіз 20-30 елементів.

Хімічний цех належить до основних виробничих підрозділів ВП ХАЕС, метою функціонування якого є реалізація організаційних і технічних заходів щодо забезпечення надійної та безпечної роботи устаткування шляхом підтримки у встановлених параметрах оптимальних водно-хімічних режимів першого і другого контурів, загальностанційних та допоміжних систем Хмельницької АЕС, виконання хімічного контролю якості теплоносія, води, масел, газів та хімічних реагентів, корозійних відкладень на обладнанні, та поводження з рідкими радіоактивними відходами.

 «Про успішну та стабільну роботу хіміків, свідчить той факт, що за весь період експлуатації на ХАЕС найменша по компанії кількість заглушених трубок парогенератора, як свідчення якісного водно-хімічного режиму та високого професіоналізму хіміків»,- зазначив керівник хімічного цеху.

Надійна та економічна робота обладнання протягом проектного терміну експлуатації та після нього значною мірою залежить від стану та контролю водно-хімічного режиму станції. Беручи до уваги важливість удосконалення хімічних технологій для підвищення безпеки, прагнучи до надійної та економічної експлуатації енергоблоків, хімічний цех сприяє своєчасному впровадженню передових методів ведення водно-хімічного режиму та способів хімічного контролю.