Модернізовується система управління і захисту

 

У рамках виконання Комплексної зведеної програми підвищення безпеки АЕС України, на Хмельницькій атомній станції на другому енергоблоці здійснено модернізацію системи управління приводами СУЗ*, включаючи систему силового живлення.

Систему модернізовано із урахуванням сучасних вимог нормативних документів з ядерної та радіаційної безпеки України, а також новітніх технологій у частині надійності, діагностики, реєстрації та архівування подій.

Комплекс електроживлення – складова системи, яка безпосередньо виконує функцію управління та захисту ядерного реактора, зокрема, забезпечення безперервного живлення програмно-технічних комплексів системи групового та індивідуального управління приводами СУЗ, аварійного та попереджувального захистів, автоматичного регулювання потужності розвантаження і обмеження потужності прискорювального попереджувального захисту, а також апаратури контролю нейтронного потоку.

За словами начальника лабораторії СУЗ-Е цеху теплової автоматики і вимірів Віталія Гавенка (на знімку), у кожній модернізованій шафі є можливість проводити діагностику за багатьма параметрами, що можна відслідковувати на сервері діагностики, який здійснює їх запис. За необхідності проводиться аналіз можливих відхилень та позаштатних ситуацій.

Роботи з модернізації системи управління приводами СУЗ, включаючи систему силового живлення, виконувало науково-виробниче об’єднання «Імпульс», яке має майже сорокарічний досвід із розробки і виготовлення інформаційно-обчислювальних систем, програмно-технічних комплексів та іншого обладнання для атомної енергетики України.

Монтажні та налагоджувальні роботи із встановлення обладнання на другому енергоблоці ХАЕС виконували представники нетішинських підприємств МУ-13 «Електропівденьзахідмонтаж» та ТОВ «Приладсистеми» .

«У рамках планово-попереджувального ремонту, який наразі триває на другому енергоблоці ХАЕС, заплановано впровадження цієї системи в промислову експлуатацію. Наразі, технічне рішення на введення обладнання у промислову експлуатацію знаходиться на розгляді у Державній інспекції з ядерного регулювання України», - зазначив Віталій Гавенко.

Модернізацію системи управління приводами СУЗ, включаючи систему силового живлення у 2021 році буде здійснено і на першому енергоблоці ХАЕС.