Ніяк без чистої води

Роботу атомного енергоблока зазвичай порівнюють з функціонуванням живого організму. І нехай таке порівняння не буде для когось банальним, але діяльність ХЦ з підтримання необхідного водно-хімічного режиму подібна до функції кровообігу. І це не перебільшення, адже, як від стану крові залежить здоров’я організму, так і від якості води залежить безпечна та наді­йна робота енергоблока.

Хімічний контроль технологічних середовищ АЕС здійснює водно-хімічна лабораторія ХЦ, яку не один десяток років очолює її керівник – Ольга Степанівна Козар.

Якщо продовжувати аналогічно з організмом, то лабораторія – це очі, а точніше, багато прекрасних очей, оскільки у ВХЛ працюють в основному жінки. Аналітична хімія – це точність та акуратність, терпіння і врівноваженість, спостережливість та інтуїція – а ці риси найбільш характерні жінкам. А ще вони вкладають в роботу частину своєї душі, тому все у них виходить.

У складі ВХЛ ХЦ працює чотири функціональні групи.

Контроль водно-хімічного режиму технологічних вод реакторного відділення та спецкорпусу здійснюють лаборанти групи першого контуру установок спецводоочищення Наталія Володимирі­вна Бедриковська, Людмила Анатоліївна Дьомічева, Тетяна Олександрівна Кравченко, Руслана Василівна Болотова під керівництвом інженерів Рузіни Халітівни Труфанової та Зінаїди Олександрівни Дзядович. Група здійснює технічну підтримку чергових лаборантів першого контуру та СВО.

Їх колеги – лаборанти другого контуру – Наталія Михайлівна Коломійчук, Ольга Никифорівна Швець, Валентина Володимирівна Романішена, Катерина Петрівна Кудрицька, Тетяна Володимирівна Кудрицька, Оксана Володимирівна Козар – здійснюють контроль водно-хімічного режиму систем турбінного відділення, хімводоочищення, пуско-резервної котельні, резервної дизельної електростанції, очисних споруд проммайданчика ХАЕС під керівництвом інженерів Тетяни Григорівни Федорчук та Оксани Федорівни Ше­в­­цової. Група здійснює технічну підтримку чергових лаборантів другого контуру.

Не менш важливою ланкою водно-хімічної лабораторії є газо-масляна група, яка здійснює хімічний контроль газових систем та маслосистем реакторного і турбінного відділень, азотно-кисневої станції, електролізної установки, компресорної станції, відкритого розподільчого пристрою, блочного трансформатора та інших систем. У групі трудяться інженери Світлана Василівна Балцун та Юлія Анатоліївна Кічанова, лаборанти Ольга Андріївна Гнатів, Лариса Леоніді­вна Захарченко, Олена Євгеніївна Лазарчук, Тетяна Михайлівна Бернацька, Наталія Олександрівна Антоненко.

Роботу водно-хімічної лабораторії неможливо уявити без групи корозії та контролю фільтруючих матеріалів, у якій працюють інженери Микола Петрович Машук та Валерій Анатолійович Петренко, лаборанти Ірина Олексіївна Іванова та Наталія Іванівна Кропива. Група контролює вплив водно-хімічних режимів на корозійний стан устаткування, а також здій­снює контроль іонообмінних фільтруючих матеріалів систем ХВО, СВО, БЗУ.

У водно-хімічній лабораторії працює кваліфікований та досвідчений персонал. Немає потреби відзначати роботу конкретних людей, оскільки всі працюють дружно та злагоджено.

У підсумку зазначимо, що без діяльності ВХЛ не може обійтись жоден технологічний цех АЕС.

 Микола Машук, інженер I категорії ВХР

 Фото Валерія Валуєва