На енергоблоці №1 здійснюють модернізацію обладнання трубопроводів

Важливою складовою підвищення рівня безпеки ядерних енергоблоків є модернізація і заміна технологічного обладнання на сучасне, значно надійніше і досконаліше, що й передбачено Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки (КзПБ) енергоблоків АЕС України. Згідно із КзПБ, на першому енергоблоці Хмельницької АЕС здійснено обстеження зворотних клапанів на трубопроводах гострої пари з метою визначення залишкового ресурсу та за необхідності їх заміни.

Наразі захід реалізовано шляхом заміни клапанів, які експлуатувалися, на клапани іспанського виробника RINGO VALVULAS, S.L.

Основні переваги нових клапанів - можливість виконання ремонту без вирізання із трубопроводів, зменшення гідравлічного опору середовища і, як наслідок, збільшення коефіцієнту корисної дії енергоблока в цілому.

На паропроводах гострої пари енергоблока №2 ХАЕС також проведено обстеження, за результатами якого прийнято рішення заміну клапанів не виконувати, а експлуатувати наявні клапани до закінчення терміну експлуатації, який збігає у 2024 та 2029 роках.

За словами заступника начальника турбінного цеху із монтажу та реконструкції Дмитра Карпинського, такий висновок щодо подальшої безпечної експлуатації зворотних клапанів зроблено після здійснення детального ресурсного обстеження корпусів і виємних частин зворотних клапанів із визначенням залишкової довжини патрубків, оцінки фактичних показників надійності зворотних клапанів при експлуатації, а також впровадження низки організаційно-технічних заходів із експлуатаційного контролю.

- Зараз здійснюється підготовка документації для обґрунтування даного рішення у регулюючому органі. Закінчення виконання зазначеного заходу за графіком передбачено на кінець грудня цього року, - зауважив Дмитро Карпинський.

Власна інормація