На гостини до «атомного» Діда Мороза

Нетішин – місто енергетиків. Тож немає нічого дивного, що там владарює не простий Дід Мороз, а «енергетичний». Під час новорічно-різдвяних свят 4 січня він запросив дітвору з Острога на новорічну ялинку. Організатори подбали також, щоб діти комфортно доїхали до Нетішина, де для них була продемонстрована казка «В гостях у «енергетичного» Діда Мороза», а ще організована екскурсія на Хмельницьку АЕС. Діти дізналися про роботу ХАЕС, всі  отримали гарні подарунки, літературу про атомну енергетику, сік та печиво, а найобізнаніші ще й за свої знання були нагороджені додатково. Тож подорож до сусіднього міста була цікавою і корисною, неабияк сподобалась острозьким дітям.

В Острозі організовував дітей для поїздки у сусідній Нетішин відділ у справах сім’ї, молоді та спорту виконкому Острозької міської ради. Саме організатори  підібрали з числа учнів усіх трьох загальноосвітніх навчальних закладів міста дітей незахищених категорій для відвідання казкового дійства, домовились про місце і час збору, залучили з числа працівників відділу, педагогів та батьків відповідальних для забезпечення безпечної подорожі дітей в сусіднє місто.

Комфортно доїхавши до Нетішина, у міському Палаці культури на них уже чекали виконуюча обов’язки голови профкому Хмельницької АЕС Людмила Малько та директор Будинку культури Світлана Кириленко. У фойє закладу дітей привітала Фея та її помічниці. Вони також подарували дітям маски та новорічні різнобарвні гірлянди, а наймолодшим ще й допомогли їх одягнути. Взявшись за руки, діти дружно пішли до великої зали, де знаходилася новорічна ялинка.

Згодом розгорнулось новорічне дійство. Біля ялинки з’являлися казкові герої – Карлсон,  Баба Яга, лисиця Аліса, кіт Базиліо, Чахлик Невмирущий. По ходу програми перемогло добро, а негідні вчинки деяких героїв засуджено. Дід Мороз хотів лиходіїв вигнати зі свята, але вони розкаялись і за них заступилася Снігурочка та діти. І далі святкування продовжилось у дружному колі. Як годиться, під час новорічного дійства, діти не були пасивними спостерігачами. Вони кружляли навколо ялинки хороводи, брали участь у іграх і розвагах, підтримували казкових героїв, співали новорічні пісні, розгадували загадки тощо. У фіналі Дід Мороз та Снігурочка  вручили гостям із Острога новорічні подарунки. Прощаючись, «енергетичний» Дід Мороз обіцяв наступного року завітати до дітей знову.

Після подорожі у казку у супроводі Діда Мороза острозькі діти відвідали оглядовий майданчик Хмельницької АЕС. Там для них він розповідав про підприємство, ознайомив із діяльністю компанії «Енергоатом», особливо акцентувалась увага юних острожан на тому, що ядерна енергетика є основою життєдіяльності економіки держави. Тож діти та їх супроводжуючі ще раз пересвідчилися у надійній та безпечній роботі атомної електростанції. Потім Дід Мороз ставив дітям різноманітні запитання і за правильну відповідь Снігурочка дарувала їм солодощі. Аби діти краще знали атомну енергетику їм вручили кольорові буклети, де популярно розповідається про різноманітні види енергії, виробництво електроенергії, види електростанцій та роботу найновіших і найпотужніших – атомних. На прощання від організаторів акції кожна дитина отримала печиво та сік. Із веселим настроєм, щедрими подарунками повертались діти додому, де, вочевидь, ділилися враженнями про чудовий захід.

–       Хочу висловити велику подяку організаторам святкових дійства у Нетішині, куди запросили острозьких дітей-сиріт, інвалідів, з малозабезпечених та багатодітних сімей, – розповідає начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконкому Острозької міської ради Ірина Волянюк. – Завдяки таким підприємствам, як ВП «Хмельницька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» (генеральний директор Микола Панащенко), ВП «Атомпроектінжиніринг» (генеральний директор Володимир Бронніков), Українське ядерне товариство (віце-президент Сергій Барбашов), КЗ «Палац культури міста Нетішина» (директор Світлана Кириленко) було організовано чудове свято для дітей. Разом з тим приємно, що діти не тільки взяли участь у святковому дійстві, але й побачили та дізналися багато цікавого про роботу найпотужнішого підприємства нашого регіону, переконалися, що ХАЕС працює безпечно і дбає про своїх працівників і навіть дітей соціально незахищених категорій 30-кілометрової зони спостереження. Сподіваюся, що започаткована соці­альна акція для дітей цих категорій буде продовжена і в майбутньому. Думаю, вона корисна як для запрошених, так і енергетичного велета, який популяризує свою діяльність у регіоні. Окремо хочу подякувати артистам міського Палацу культури, які дуже гарно і майстерно відтворили для нас феєрію новорічних свят.

Іван Глушман