На порядку денному – удосконалення

На Хмельницькій атомній електростанції завершилася партнерська перевірка ВАО АЕС. Експерти Всесвітньої асоціації операторів проводили спостереження за роботою трьох змін оперативного персоналу блочного щита управління ХАЕС на повномасштабному тренажері станції. До компетенції перевіряючих входили дії професі­оналів-атомників ХАЕС з ліквідації імітованих подій із елементами нормальної експлуатації, порушень нормальної експлуатації та аварійного режиму. Це один із напрямків партнерської перевірки, який дозволяє виявити складові роботи колективу АЕС, де є можливість покращити експлуатаційні можливості реакторної установки.

В ході роботи було розроблено три сценарії, проведено їх валідацію саме для повномасштабного тренажера БЩУ Хмельницької АЕС із урахуванням світового досвіду експлуатації. Слід зауважити, що базу подібних сценаріїв розробляє команда експертів ВАО АЕС, а валідацію проводять спільно із спеціалістами навчально-тренувальних центрів атомних електростанцій. Щодо критеріїв оцінювання, то, насамперед, увага звертається на командну роботу оперативної зміни, взаємодію під час відпрацювання навичок, адже як персонал виконує їх на тренажері, так може діяти і в реальних ситуаціях. Якісна сторона виконання операцій в різних змодельованих ситуаціях теж підлягає оцінці.

14 червня на заключній нараді у навчально-тренувальному центрі ХАЕС було обговорено співпрацю експертів із персоналом атомної електростанції та представлено результати двотижневої роботи. Керівник команди експертів, радник програми партнерської перевірки ВАО АЕС Максим Дироватий зазначив, що під час роботи був досягнутий високий рівень взаємодії із персоналом Хмельницької АЕС.

- Ми працювали, як кажуть, на одній хвилі: завжди знаходили порозуміння і спільні рішення, бачили зацікавленість хмельницьких атомників у отриманні найкращих результатів. Це свідчить про високий рівень культури безпеки на ХАЕС, який дозволяє вільно обмінюватися інформацією і сприймати нову. Усі розуміють, що наше спільне завдання – покращити роботу  експлуатації атомної електростанції. Зі своєї сторони ми також отримали моральне задоволення від співпраці, адже бачимо, що результати затребувані фахі­вцями Хмельницької АЕС.

Подякував міжнародним експертам і генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Він наголосив, що подібні партнерські перевірки дозволяють обмінюватися напрацьованим світовим досвідом у областях успішної експлуатації ядерних установок з метою підвищення безпеки та надійності їх роботи.

- Дана перевірка дуже корисна для нас, адже спонукає удосконалюватися, ставати кращими. Така робота постійно ведеться на ХАЕС, розробляється і впрова­джується багато заходів із підвищення безпеки експлуатації. Результати двотижневої роботи ми також використаємо для підвищення надійності та безпеки атомної станції, - зазначив Микола Сергійович.

Наступний етап проведення партнерської перевірки ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС розпочнеться у вересні поточного року.

Тетяна Степанюк

Фото Олени Веселової