На контролі  продовження експлуатації енергоблока №1

На Хмельницькій АЕС відбулась нарада з використання досягнутого досвіду щодо продовження експлуатації енергоблоків АЕС під час підготовки першого енергоблока до понадпроектної експлуатації. Вона проходила під головуванням директора з продовження експлуатації ДП «НАЕК» Енергоатом» Євгенія Шумкова. У заході також взяли участь представники ДНТЦ, АЕС України, зокрема і Хмельницької атомної.

Розпочинаючи нараду, Євгеній Анатолійович нагадав присутнім про терміни експлуатації діючих у нашій державі енергоблоків. За його словами,  з 15 енергоблоків, які нині експлуатуються, шість вже отримали ліцензії на продовження строку служби, до 2020 року їх повинні отримати ще кілька мільйонників, серед яких і №1 ХАЕС. Зараз це питання перебуває під особливим контролем. Усі намічені заходи планується реалізувати на основі  «Загального плану-графіка підготовки енергоблока №1 ВП ХАЕС до продовження експлуатації у понадпроектний строк». У підготовці до продовження терміну експлуатації важливий досвід колег з інших вітчизняних АЕС, які вже одержали ліцензію на експлуатацію енергоблоків після закінчення терміну їх експлуатації. Гарної оцінки заслужили дії спеціалісти  Рівненської  та  Южноукраїнської АЕС, які причетні до реалізації основних заходів, що сприяли наданню дозволу на подальшу експлуатацію енергоблоків.

Під час аналізу ситуації з підготовки з продовження терміну експлуатації першого енергоблока ХАЕС Євгеній Шумков вказав на певні недоліки, які потрібно усунути у найкоротші терміни. Він також зупинився на напрацюваннях у організації аналогічних заходів на Запорізькій АЕС.

У ході наради була озвучена інформація про виконання робіт з оцінки технічного стану і визначення можливості продовження терміну експлуатації  турбоустановки енергоблока №1, будівель і споруд, трубопроводів системи водопостачання відповідальних споживачів групи А, обладнання радіаційного контролю. Під особливим контролем знаходяться роботи з кваліфікації обладнання енергоблоків ХАЕС на вплив жорстких умов навколишнього середовища, а також сейсмічні впливи. Крім цього,  ведеться доопрацювання та узгодження основних документів, що визначають планові терміни завершення виконання робіт по ПСЕ енергоблока №1: рішення про здійснення заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС»;  програма підготовки енергоблока №1 ВП Хмельницька АЕС до експлуатації у понадпроектний термін;  план ліцензування енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» для продовження експлуатації у понадпроектний термін. Виконується розробка технічних вимог та інші важливі заходи.

Під час наради була створена аудиторська група з оцінки організації та виконання робіт з підготовки енергоблоків до продовження експлуатації.

Олександр Шустерук

Фото автора