На майданчику СНВО «Імпульс» проведено приймальні випробування ПТК УСБ-1 для енергоблока №2 ХАЕС

На майданчику ПрАТ «СНВО «Імпульс» проведено приймальні випробування програмно-технічного комплексу керуючої системи безпеки (ПТК УСБ-1) енергоблока №2 Хмельницької АЕС. Про це повідомляється на сайті підприємства.

Програмно-технічний комплекс УСБ призначений для ініціювання спрацьовування систем безпеки, здійснення контролю та управління ними у процесі виконання заданих функцій. ПТК УСБ забезпечує реалізацію керуючої функції безпеки та функцій нормальної експлуатації в обсязі існуючого проєкту одного каналу керуючої системи безпеки (включаючи технологічні захисти, блокування, сигналізацію, автоматичне регулювання, дистанційне управління виконавчими механізмами відповідного каналу системи безпеки), отримання інформації про стан параметрів технологічних процесів з передачею до блочної інформаційно-обчислювальної системи (ІОС).

Метою проведення приймальних випробувань програмно-технічного комплексу УСБ-1 для ХАЕС-2 було підтвердження відповідності постачання комплекту обладнання вимогам технічного завдання, конструкторської та нормативної документації. За результатами приймальних випробувань комісія у складі представників Skoda JS a.s. (постачальник обладнання), Хмельницької АЕС (замовник), ДНТЦ ЯРБ та ПрАТ «СНВО «Імпульс» (субпідрядник – виробник) констатувала, що обладнання відповідає всім вимогам та готове до постачання на енергоблок №2 ХАЕС.

Конкурс на закупівлю ПТК УСБ для енергоблока №2 Хмельницької АЕС було проведено у березні 2021 року в рамках виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій. У конкурсі взяли участь "ŠKODA JS a.s.", ПрАТ «СНВО «Імпульс», ПАТ НВП «Радій». Переможцем було визнано «ŠKODA JS a.s.» з ціною 419 млн 760 тис. грн. Раніше СНВО «Імпульс» уже виготовило ПТК УСБ для енергоблоків №3, №4 та №5 Запорізької АЕС.