На стадії передпускових випробувань

На Хмельницькій АЕС завершується ремонтна кампанія на другому енергоблоці. За словами фахів­ців, попередньо вона планувалась на період на 180 діб. Але позаплановий  ремонт турбогенератора на першому енергоблоці вніс корективи. Було прийнято рішення про  скорочення ремонту енергоблока №2 до мінімуму і завершення його  протягом 52 діб.

У ході планово-попереджувального ремонту активну участь взяли спеціалісти енергоремонтного під­розділу, підрядних організацій, окремих підрозділів електростанції.

У машзалі проведено ремонт тур­біни К-1000-60/30000, капітальний ремонт ЦНТ-3. Також лаго­дились на­пів­муфти РВТ-РНТ-3, РНТ-3-РНТ-4. Виконувались робо-ти­ із капітального ремонту піді­грівачів високого тиску,  конденсатних насосних агрегатів першого та другого ступенів, живильного на­соса­, бустерного насоса, тощо. Персо­нал­ом дільниці з ремонту тур­­бо­установок цеху з ремонту тепло­механічного устаткування були виконані гідрав­лічні випробування систем маш­залу. Комплекс робіт виконувався згід­но із затвердженими графіками.

Під час ремонтної кампанії був виконаний середній ремонт другого енергоблока, де здійснювалось перевантаження активної зони із завантаженням свіжого ядерного палива. Капітальні ремонти тривали на четвертому парогенераторі, четвертому головному циркуляційному насосі, фільтрах спецводоочищення, насосах першого, другого та третього каналів безпеки. Поточ­ні ремонти було проведено на першому, другому та третьому головних­ циркуляційних насосах, парогенераторах, системах аварійного охолодження активної зони.  На першому контурі проведені гідравлічні випробування. Зараз триває фаза передпускових операцій.

- Зважаючи на скорочені термі­ни, ремонтна кампанія на другому енергоблоці була напруженою, - розповідає начальник цеху по ремонту тепломеханічного устаткування реакторного відділення енергоремонтного підрозділу  Ігор Причта, - Ми виконали основний обсяг ремонтних робіт, який є обов’язковим у проведенні майже кожної ремонтної кампанії. Слова вдячності хочу висловити кожному учаснику лаго­дження. Саме завдяки їх наполегливій праці нам вдалося справитися із поставленими завданнями майже на шість діб раніше. Це не вплинуло на якість виконання робіт, що засвідчено на основі всіх технологічних процедур з контролю металу. Хочу відзначити організатор­ські здібності начальників дільниць Віта­лія Братущика, Юрія Мукосія, Богдана Головчака.

У ході ремонтної кампанії на другому енергоблоці було реалізовано 7 заходів з реконструкції та модернізації. П’ять з них – на основі  узгодженого в установленому порядку щорічного план-графіка з реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електро­станцій на 2019 рік.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник цеху з ре­мон­ту тепломеханічного устаткування реакторного відділення Ігор Прич­та (праворуч) та начальник діль­ни­ці з ремонту і технічного обслуговування посудин Богдан Головчак ана­лізують хід ремонтної кампанії.

Фото автора