На водосховищi ХАЕС зимують сотнi лебедiв та iнших водоплавних

В багатьох містах Хмельниччини люди б’ють на сполох –  на водоймах замерзають птахи. На Хмельниччині щороку зимує кілька сотень лебедів. Мігрують вони із однієї водойми на іншу. На водосховищі ХАЕС, яке не замерзає навіть у люті морози, зимують сотні лебедів, майже тисяча різного виду водоплавних.  За словами орнітолога Володимира Новака: «Критичної температури для птахів немає. Птахи замерзають лише від того, що вони голодні, а не тому, що їм холодно. Коли птах голодний, у нього послаблюється енергетичний обмін, не вистачає тепла, яке виробляє організм і птах замерзає. А якщо є що їсти, то жодні морози для них не страшні взагалі».

Птахів не варто рятувати насильно. Якщо є такі, які даються в руки, то їх можна брати, годувати і навіть обігріти, а якщо птах втікає, і на водоймі ще не замерзла вода, то насильно ловити їх не варто, бо можна ще більше їх покалічити, – застерігає Володимир Олександрович.

У нашому випадку сталось саме так, що лебідь «напросився» на допомогу. Йому не вистачило сил долетіти до водойми, і водій транспортного цеху Володимир Яцков підібрав птаха, що знесилив, аби відігріти та  нагодувати. Вже наступного дня на території ставка-охолоджувача ХАЕС лебідь отримав можливість повернутись у звичну йому стихію.

Фото Вадима Мацюка