НА ЗМІНУ БЛОКНОТАМ ПРИЙШЛИ ПЛАНШЕТИ

При огляді зовнішніх і внутрішніх будівельних конструкцій станційних об’єктів на предмет можливих дефектів, за наявності таких, персонал експлуатації будівель та споруд разом з цеховими відповідальними занотовували виявлені дефекти у блокноти. Вже на робочому місці інженери витрачали багато часу на їх систематизацію та занесення в базу даних. Цьогорічний весняний огляд став першим за роки діяльності відділу, коли блокноти персоналу ВЕБ та С не знадобилися. Цим у відділі завдячують успішній реалізації міжнародного проекту під егідою Єврокомісії, щодо створення удосконаленої системи моніторингу будівельних конструкцій атомних електростанцій України, в якому Хмельницька АЕС була пілотною. Проект завершився в 2019 році, у ньому брали участь дві французькі та одна іспанська фірма. Стан моніторингу будівельних конструкцій оцінювали провідні спеціалісти Empresarios Agrupados, SITES та EGIS.

Результати проекту начальник ВЕБ та С Геннадій Ткачук називає задовільними. Адже за висновком міжнародних фахівців дефіциту безпеки на ХАЕС немає, впроваджена система моніторингу доволі високого рівня і відповідає міжнародним зразкам. Аби зробити її більш досконалою, вони надали ряд рекомендацій, одна з яких стосується використання на українських АЕС електронних планшетів для ведення моніторингу.

У грудні минулого року Хмельницька АЕС закупили такі планшети для спеціалістів відділу експлуатації будівель та споруд. Персонал СІТ забезпечив підключення планшетів до загальностанційної бази даних. Отож, віднині виявлені під час огляду дефекти, відповідна інформація відразу вноситься в базу. Переваги очевидні.

Ольга Сокол