Мобiлiзацiя зусиль — вимога дня

Рівно за місяць до завершення поточного року на Хмельницькій АЕС відбулася представницька нарада під головуванням президента ДП НАЕК «Енергоатом» Ю.О.Недашковського з питань виконання підготовчих заходів до початку спорудження наших 3 і 4 енергоблоків.

Як зазначив Юрій Олександрович у вступному слові, рік в цьому плані був дуже непростим для енергокомпанії. З одного боку він претендує на визначення «проривний», адже саме цього літа було підписано російсько-українську міжурядову угоду, чим покладено кінець невизначеності хто й за які кошти будуватиме енергоблоки, якого виробника обладнання (передусім реакторна установка й турбіна) тут експлуатуватиметься тощо. Нині ми знаходимося на останній стадії підготовки до ратифікації угоди, росіяни вже пройшли в себе існуючу внутрідержавну процедуру, про що повідомили українську сторону. У нас також підготовлено відповідний законопроект, який пройшов необхідні погодження, і зараз на розгляді в Кабінеті Міністрів. Є надія, що найближчим часом він потрапить у парламент і отримає на виході позитивний результат. Це відкриє атомникам доволі серйозний шлях до оформлення всіх необхідних фінансових і гарантійних угод.

З іншого боку компанії довелося виконувати заплановані заходи підготовчого періоду за відсутності в тарифі такої складової як власні кошти на їх фінансування. Довелося, що називається, викручуватися, не допускаючи зупинки процесу і концентруючи зусилля на найбільш значимих моментах. Ключовим завданням у цьому сенсі була робота над ТЕО, без наявності якого подальша реалізація проекту неможлива. Справитися з наміченим, не маючи по суті на те фінансових ресурсів, справа проблематична. Отож, рік завершуємо далеко не в райдужному стані. Утім, компанія, за словами її очільника, розраховує, що 2011-й стане проривним уже не в плані «паперових робіт, а реального виконання фінансування запланованих заходів».

Триває робота над підготовкою пакету документів, які до кінця року планується передати російському «Сбербанку» на його запит, аби питання надання кредиту Україні на реалізацію проекту Х-3/Х-4  могло бути винесене на розгляд кредитного комітету цього банку. Кошти, які сподіваємося отримати від росіян, передбачено використати для авансування виготовлення обладнання з тривалим терміном виробництва – двох комплектів реакторних установок, а також фінансування  інших робіт підготовчого періоду.

Кредит надаватиметься під державні гарантії уряду. Тому разом з Кабміном компанія працює над тим, аби в Держбюджеті наступного року була передбачена сума для обслуговування тих самих гарантій.

Про хід виконання протокольних рішень попередніх аналогічних зібрань доповів на нараді, по кожному з 26 пунктів, генеральний директор ВП ХАЕС М.С.Панащенко. Він також поінформував присутніх про стан виконання плану підготовчих заходів до початку будівництва енергоблоків № 3 і 4. Всього, починаючи з 2008 року по IV квартал нинішнього, було заплановано реалізувати 57 заходів. На момент проведення наради 30 із них виконано, 23 – в роботі, і чотири, в силу затримки з розробкою ТЕО, наразі не виконуються. В їх числі і не «технічні», але не менш ємні і значимі питання: проведення громадських слухань і підготовка відповідного законопроекту про початок будівництва енергоблоків, який повинна ухвалити Верховна Рада.

Про інші аспекти майбутнього будівництва говорили в своїх виступах директор з нових ядерних установок ВП «Атомпроектінжиніринг» О.М.Рибчук, голова правління КІ «Енергопроект» Ю.В.Малахов, директор з будівництва ВП «Атом­проектінжиніринг» В.П.Дубінкін,  зас­тупник директора з проектів та  інвестицій – керівник служби з пла­нування та фінансування ВП «Атомпроектінжиніринг»  О.Г.Сиротинський, генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» В.К.Бронніков. Йшлося, зокрема, про підготовку контракту із  «Атомстройэкс­порт»­ на розробку техніч­ного проекту реакторної установки типу ВВЕР-1000/В-392 та на виготовлення, закупівлю і постачання устаткування РУ з тривалим терміном виробництва для енергоблоків № 3 і 4, інтеграцію існуючих будівельних конструкцій у проект спорудження  енергоблоків, підготовку будівельного майданчика до масштабних робіт, підготовку Кредитної угоди між ДП «Енергоатом» та ТОВ «Сбербанк России», план фінансування будівництва Х-3/Х-4 в наступному році тощо.

В ході обговорення учасники наради подискутували з приводу експлуатації парогенераторів, ресурс яких розрахований на 30 років, на нових енергоблоках з удвічі більшим проектним строком екс­плуатації. Це питання буде окремо розглянуто на науково-технічній раді в першій половині грудня, що відображено в прийнятому протоколі.

Стосовно інтеграції існуючих будівельних конструкцій Ю.В.Малахов, спираючись на результати проведених досліджень зазначив, що вони тривкі й надійні, здатні виконувати свої функції й витримувати навантаження впродовж усього терміну експлуатації реакторної установки типу ВВЕР-1000/В-392 за умови проведення комплексу визначених ремонтно-відбудовних робіт. І жодних об’єктивних підстав ставити під сумнів результати досліджень чи наполягати на проведенні додаткових для остаточних висновків про надійність конструкцій нема. «Наявної інформації достатньо для того, щоб приступити до проектування енергоблоків», - підкреслив доповідач.

У ході обговорення підготовки будівельного майданчика для  спорудження енергоблоків №3 і 4 йшлося про потребу в кадрах –  буді­вельники, монтажники, інженерно-технічні працівники, у виробничій базі, транспорті, інфраструктурі. Є бачення того, де і що розташовуватиметься, які тимчасові об’єкти мають бути збудовані, які підрядні організації залучатимуться до виконання робіт тощо. Факт, що у них будуть задіяні тисячі людей, у тому числі немісцевих, незаперечний. Як варіант забезпечення залученого персоналу житлом розглядається використання, після ремонту та реконструкції, казарм військового містечка в Славуті, про що вже велася розмова з керівниками тамтешньої райдержадміністрації, та будівництво модульного містечка на піонерній базі і двох житлових будинків - №502«а» і №503«а».

Розглядається питання про створення спеціального підрозділу – дирекції споруджуваних енергоблоків №3 і №4 ХАЕС.

Як випливає з усього комплексу різнопланових робіт, розслаблятися ніколи. Тим паче, що через відсутність повноцінного фінансування, а відтак і суттєвого відставання від затвердженого раніше графіка робіт, ми опинилися, за визначенням одного з учасників наради, в глибокому часовому цейтноті. Щоб вибратися з нього, потрібно буде добряче піднатужитися. За оптимістичними прогнозами В.К.Броннікова, в разі наявності коштів, у наступному році  можна наверстати упущене. І рухатися далі, аби попередні орієнтири завершення будівництва на 3 і 4 енерго­блоках у 2016 і 2017 роках відпо­відно стали реальністю. Без мобілізації всіх сил, без розуміння ситуації, у тому числі й підрядними органі­заціями, не буде поступу. Але, якщо зуміли достойно вийти з ситуації, яка склалася в поточному році, коли компанія не мала коштів на продовження терміну експлуатації двох рівненських енергоблоків і вимушена була «знімати» їх   практично зі всіх інших програм, зможемо вистояти й надалі. Так резюмував хід розмови Ю.О.Недашковський, зауваживши, що  успішне вирішення кредитного  питання не тільки принесе фінансове полегшення, а й накладе доволі жорсткі зобов’язання.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва