"Нацгвардійці не підведуть

Днями виповнилося 7 років Національній гвардії України.

З нагоди свята у військовій частині 3043 відбулися урочистості, у яких взяли активну участь військо­вослужбовці, представники адміністрації Хмельницької АЕС на чолі із заступником генерального директора з фізичного захисту та режиму Олегом Редзинцем, міський голова Нетішина Олександр Супрунюк. За зразкове виконання службових обов’язків цінними подарунками від територіальної громади та Почесними грамотами від генерального директора ВП «Хмельницька АЕС» Андрія Козюри відзначено кращих військовослужбовців частини.

Під час церемонії було гідно оцінено значення Національної гвардії України для гарантії Незалежності  нашої держави.«Родовід» Національної гвардії України розпочався  12 березня 2014 року після прийняття відповідного закону України «Про Національну гвардію України». 

Базою для нової військової структури стали Внутрішні війська МВС України, які перетворились на  формування із правоохоронними функціями. 26 березня Указом Президента визначено Днем Національної гвардії України. Національна гвардія України є військовим формуванням із правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і покликана виконувати завдання із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних ін­тересів громадян, суспіль­ства і держави від кримінальних та інших протиправних посягань, охоро­няти громадський порядок та забезпечувати громадську безпеку тощо. Національна гвардія України бере участь відповідно до закону у взаємодії зі Збро­й­ними Силами України у від­січі збройній агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони.

За останні роки діяльності Національної гвардії України, – розповідає заступник командира військової частини по роботі з особовим складом Володимир Козак, – позитивно змінилася методика підготовки та навчання військових кадрів, піднявши її на достатньо високий рівень.

Якісно змінився підхід до комплектування військових частин Національної гвардії України новітнім спорядженням, озброєнням та технікою. Це не оминуло і військову частину 3043. На початку проведення антитерористичної операції на сході України у військовій частині 3043 був сформований військовий підрозділ, що взяв участь у забезпеченні миру і правопорядку на Донеччині та Луганщині.

На сьогоднішній день понад півсотні військовослужбовців з частини мають статус учасників бойових дій під час антитерористичної операції на сході держави. Завдяки мужності та професіоналізму вдалося обійтись без людських втрат – усі учасники операції повернулись назад живими і здо­ровими. Приємно констатувати, що сумління, патріотизм наших військовослужбовців відзначено дер­­жавними нагородами.Багато позитивних тенденцій ос­танніх років фіксується у військовій частині 3043, боєздатністю якої опікується її командир полковник Костянтин Кабанов. Із кожним роком зростає кількість військовослужбовців, які підвищують вла­сний освітній рівень і професійну підготовку у навчальних центрах Національної гвардії України.

Основними предметами навчання є такі дисципліни, як тактична підготовка військ, яка складається зі знань статутів Збройних сил, статутів військових частин щодо охорони важливих об’єктів, інших відомчих документів, які регламентують життєдіяльність військової частини в умовах виконання завдань службово-бойової діяльності, пов’язаних із охороною ядерної установки.

Обов’язковим предметом навчання  є вогнева підготовка, адже військовий, який залучається до охорони та оборони об’єкта, щодня заступає на службу з бойовою зброєю згідно із вимогами статутів. Особлива увага приділяється високій фізичній підготовці. Крім цього при залученні особового складу для припинення надзвичайних ситуацій на об’єкті, що охороняється,  військовослужбовці повинні вміло користуватися засобами індивідуального захисту, приладами радіаційного, бактеріологічного кон­тролю, вміло і чітко орга­нізовувати свої дії із пошуку, затримання та знешко­дження диверсійних груп та порушників, які прони­кли на об’єкт, що охороняється.

Триває постійна співпраця із відомствами та силовими структурами нашої держави, зокрема, із  Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Держслужби з надзвичайних ситуацій, тощо.

Про гарну фізичну підготовку бійців військової частини свідчать високі досягнення у різних видах змагань. Тут пишаються участю  бійців частини у першості Національної гвардії України з рукопашного бою у Львові, де саме військовослужбовець Володимир Данилюк-Учамбрін, який представляв команду Західного територіального управління, став переможцем у своїй ваговій категорії.

Збірна команда військової частини 3043 у цих змаганнях серед дванадцяти команд виборола перше місце. Подібні здобутки досягнуто й нинішнього року.

Олександр Шустерук

Фото з архіву військової частини