Коли б відомий художник Вінсент Ван Гог, працючи над створенням картини «Соняшники» навідався в село Новий Кривин на дачу завідувача відділом економічної безпеки ХАЕС Миколи Федорчука, вочевидь неодмінно зобразив би соняшники, як мовиться, у повний зріст. Адже майже всі вони тут рекордних висот.

Нещодавно Микола Фе­дорчук (на знімку)в мі­сь­кій газеті «Нетішинський вісник» прочитав інформацію про великий соняшник у селищі Глеваха на Київщині. Його висота сягнула трьох метрів сімдесяти сантиметрів, рослина стала своєрідною візитівкою цілого району і об’єктом пильної уваги тамтешніх туристів. Взявся Микола Іванович міряти власні соняшники, які зростають біля хати. Перший результат просто здивував городника-аматора – висота більшості його красенів перевершувала чотириметровий рубіж. Тоді Микола Федорчук звернувся до автора цих рядків з пропозицією встановити точну висоту рослин. Довелось консультуватись з керівником Національного проекту «Книга рекордів України» Ігорем Підчібієм.

На території дачної ділянки ми відшукали дві металеві рейки, які попередньо були скріплені між собою, а зверху натягнули п`ятиметрову рулетку. Щоб піднятись на п`ятиметрову висоту, довелось змонтувати металеву драбину.

Контрольне замірювання показало результат  4 метри 80 сантиметрів, дані відразу ж передали мобільним телефоном в «Книгу рекордів України».

- Вітаю, у вас найбільший соняшник в Україні! Останній зафіксований результат – 4 метри 60 сантиметрів,- почули у відповідь.

Торік височезні соняшники виросли на городі нетішинця Миколи Бражука. Одного разу він показав їх знімок колезі по роботі Миколі Федорчуку, потім і насінням поді­лився. Дружина Миколи Івановича Валентина Василівна, яка працює техніком відділу кадрів ХАЕС, засіяла соняхами цілу ділянку. Правда, прийнялися не всі, добре укоренилось два десятки рослин. Вони швидко потягнулися своїми кошиками до сонця, метр за метром, додаючи у рості. Серед дивовижного сімейства особливо вирізнявся один - найвищий соняшник, про який згодом стало відомо колективу «Книги рекордів України».

Коли Микола Федорчук переконався, що на його обійсті зростає найбільший в Україні соняшник, став ретельніше про нього піклуватись, добре зафіксував, щоб захистити від потужних вітрів. До стебла диво-рослини також було прикріплено металеву рулетку, за показниками якої можна легко фіксувати висоту. Найцікавіше те, що за тиждень рослина підросла ще на п`ять сантиметрів, про що також повідомили «Книгу рекордів України». Її керівник запропонував дочекатися припинення росту соняшника, а потім і визначити остаточні результати.

Ігор Підчібій зацікавився соняшником, пообі­цявши відвідати місто енергетиків і засвідчити ботанічний рекорд: власникам незвичайного соняшника будуть вручені відповідні документи. А, може, й Книга Гіннеса зацікавиться…

Олександр Шустерук

Фото автора