«НАЙБІЛЬША ЦІННІСТЬ ХАЕС – ЇЇ ПЕРСОНАЛ»

Сьогодні основне навантаження в енергосистемі України несе атомна генерація, яка виробляє понад 50 відсотків чистої та дешевої електроенергії. Тому особливо прискіпливо експерти різного роду ставляться до експлуатації та стану вітчизняних енергоблоків, аби вони працювали справно та безаварійно. З такою місією минулого тижня на Хмельницькій АЕС працювала міжнародна страхова інспекція ядерного пулу Великобританії.

Від огляду технологічного обладнання до схвального відзначення впровадження антиковідних заходів – ці та інші завдання перебували в полі зору експертів ядерного страхового пулу на Хмельницькій АЕС в рамках триденного візиту. Адже основною метою інспекції є надання страховим агентам інформації про наявні ризики та інші аспекти, пов’язані зі страхуванням. Тому протягом цього короткого терміну міжнародні інспектори оглянули велику частину виробничих приміщень промислового майданчика, включаючи об’єкти аварійного реагування, приміщення акумуляторних батарей, щитові, зовнішні споруди, навчально-тренувальний центр ХАЕС. До питань, які пильно вивчали страховики, належали і організація експлуатації енергоблоків, програма управління старінням, охорона праці, пожежна безпека, поводження з відпрацьованим ядерним паливом, радіаційний захист та дозиметричний контроль. Одним словом, і персонал атомної електростанції, і технологічні процеси та експлуатація обладнання на АЕС потрапили до детального вивчення інспекторів.

На заключній нараді експерти поділилися висновками та враженнями від відвідин атомної електростанції, порівняли поточний стан енергопідприємства із ХАЕС чотирирічної давності, адже саме тоді наймолодшу українську АЕС відвідувала нинішня гостя і експерт в одній особі Валері Мартел. Експерти підвели підсумки роботи, а також подякували керівництву та персоналу Хмельницької АЕС за прекрасну організацію, терпіння, відкритість і щирість.  

«Завдяки ґрунтовній підготовці колективу ХАЕС і заздалегідь наданому пакету документів вдалося охопити значний обсяг робіт у порівняно стислий термін інспектування. Усі без виключення продемонстрували професіоналізм у виконанні своїх обов’язків, особливо хочу відзначити, що персонал був налаштований на співпрацю з нами з ентузіазмом. Вочевидь, колектив пишається своєю станцією і є її основною цінністю», - зауважила представниця страхового пулу Великобританії.

Британка наголосила на низці позитивних моментів, які резюмувала на підсумковій зустрічі. Серед них – залучення до роботи ХАЕС численних експертів МАГАТЕ, ВАО АЕС. Проведення різного роду місій якнайкраще позначається на роботі атомної електростанції, особливо це стосується місії з прийняття оперативних рішень, організації роботи з персоналом. За словами Валері Мартел, Хмельницька АЕС підтримує відмінний стан чистоти та порядку у себе на майданчику, покращила стан обладнання з моменту останнього візиту інспекції, завершивши заходи з модифікації в рамках продовження терміну експлуатації. Атомна електростанція має прийнятний ризик щодо відповідальності перед третіми особами і його можна порівняти з тими ризиками, які застосовуються на інших зарубіжних АЕС.

«Ми хочемо бути впевненими, що ядерні оператори будуть захищені нашим страховим покриттям від ядерних ризиків, проте сподіваємося і віримо, що цього в жодному випадку не станеться, адже наше завдання – попередити та убезпечити», - запевнила присутніх керівник страхової інспекції.

Також міжнародні фахівці в галузі страхування відзначили, що усі пропозиції, надані під час попередньої роботи страхової місії, впроваджені на ХАЕС. Було озвучено і нові рекомендації, які покликані покращити роботу енергопідприємства.

«Хочу сказати, що не дивлячись на понад тридцятирічну експлуатацію першого мільйонника Хмельницької АЕС, показники його відповідають параметрам нового блока. Це демонструє стійкий розвиток, вдосконалення та рух вперед», - підсумувала очільниця міжнародної страхової місії Валері Мартел.

Тетяна Степанюк