Навчально-тре­нувальний центр — кузня  

підготовки та підвищен­ня кваліфікації персоналу

Чорнобильська катастрофа змусила атомників ставитись до підготовки персоналу на якісно новому рівні. При всіх діючих станціях з’являються навчально-тренувальні пункти. За два місяці до пуску першого енергоблока ХАЕС було відкрито такий пункт і в Нетішині. Першим на­чальником якого став В. М. Каширін. Його наступником став  В.Ш.Банчик. З 1994 року підготовкою персоналу опі­кується В. І. Ісупов та підпорядкований йому колектив. Саме того року прийнято урядове рішення про створення навчально-тренувальних центрів. Їх відмінність від «початкової» структури – можливість не лише підтримувати кваліфікацію оперативного персо­налу, але й готувати персонал до самостійної роботи.

1995 року був підписаний контракт з американською фірмою на створення тренажера. Кошти виділив уряд США, як  техніч­ну допомогу. У 1997 році повномас­штабний тренажер був встановлений у щойно спорудженій будівлі. 1999 року його введено в експлуатацію.

Того ж року в Україні введено ліцензування персоналу. Підготовку до ліцензування здійснюють саме тут. Прекрасні фахівці, гарна навчальна база, високі вимоги до навчання – запорука успішної діяльності  колективу НТЦ.

Загальна площа навчально-тре­нувального центру  близько 10 тисяч квадратних метрів. Персонал ХАЕС навчається у 18 ауди­торіях, оснащених мультимедійними проекторами, комп’ю­терами, відеомагнітофонами та, звичайно, макетами реактора, щитів управління тощо. А ще тут спортивний та тренажерний зали, чудова їдальня.

Як мовиться, створені всі умови для плідної роботи. Фахівці центру  не раз доводили, що володіють найсучаснішими знаннями і навичками у роботі з персоналом. Вони видають власні методичні матеріали, друковану продукцію тощо.

Звичайно ж, відзначати ювілей приємно. І сфотографуватись разом на пам’ять не завадить.

Валерій Валуєв вихопив мить прекрасного єднання усіх, хто причетний до підготовки персоналу Хмельницої АЕС.